Svijet
2

IDIL "prodaje" dvojicu talaca iz Norveške i Kine

Klix.ba
Teroristička grupa IDIL je objavila fotografije dvojice talaca Norvežanina i Kineza s porukom "na prodaju", javlja CNN.

Fotografije su objavljene na kraju najnovijeg izdanja IDIL-ovog online magazina Dabiq, čime su pokazali da imaju još dvojicu talaca. Taoci oko vrata imaju okačene pločice s imenima i identifikacijskim brojem. U magazinu se navodi i njihovo zanimanje, mjesto i datum rođenja, kao i adresa stanovanja. Teroristi su naveli i broj telefona, kao i poruku: "Ova ponuda važi samo određeno vrijeme".

Norveška premijerka Rna Solberg je rekla da je Norvežanin u dobi od 40 godina talac IDIL-a u Siriji. Otet je krajem januara i čuvan u različitim grupama.

Otmičari su nekoliko puta tražili otkupninu, no, Norveška je odbila platiti.

"Ovo je stvar koju vlada shvata ozbiljno. Nećemo popustiti pritisku terorista i kriminalaca. Norveška ne plaća otkupnine. To je princip kojeg se nećemo odreći. Plaćanje otkupnine povećava rizik od otmica drugih Norvežana", izjavila je Solberg.

IDIL je oteo desetine ljudi za koje je tražen novac. Vlade nekih zemalja su platile otkupnine, dok su u drugim slučajevima pripadnici IDIL-a brutalno ubijali taoce. To su i javno objavljivali kako bi širili svoju propagandu.