Svijet
0

FBI dodao Sirijsku elektronsku armiju na listu traženih kriminalaca

Klix.ba
FBI je aktivnu grupu hakera, Sirijsku elektronsku armiju (SEA), koja podržava vladu sirijskog predsjednika Bashar al-Assada, dodao na svoju listu traženih kriminalaca.

Iako je posljednjih nekoliko godina bila prilično neaktivna, SEA je nedavno privukla pažnju javnosti nakon što je privremeno onesposobila vodeće medijske kuće.

Sedmicu nakon što je SEA onesposobila web-stranicu New York Timesa na nekoliko sati, FBI je izdao upozorenje Amerikancima na SEA-u i njene mogućnosti. Saopćili su i da će bilo koji američki građanin, za kojeg se otkrije kako pomaže hakerima, biti ispitan kao terorista koji aktivno pomaže napade protiv američkih kompanija.

"SEA, režimska hakerska grupa, koja je nikla tokom sirijskih protesta protiv vlade u 2011., kompromitovala je vodeće medije u pokušaju da raširi prorežimsku propagandu", saopćio je FBI.

Iako je malo toga poznato o SEA-i, ova grupa preuzela je odgovornost za preuzimanje kontrole nad glavnim serverima The Timesa, Twittera i The Huffington Posta u posljednim cyber napadima prošle sedmice. SEA je provalila i regrutacijsku stranicu američkih marinaca 2. septembra te postavila fotografije američkih vojnika sa porukama vezanim za mogući američki angažman u Siriji.

"Sirijska vojska trebala bi vam biti saveznik, a ne neprijatelj. Prekršite naređenja i koncentrišite se na stvarni razlog zašto se svaki vojnik priklučuje armiji, da brani svoju domovinu. Više ste nego dobrodošli da se borite uz našu armiju, a ne protiv nje", napisali su hakeri.

Marinci su naveli kako njihova stranica nije provaljena, već da su korisnici preusmjereni na drugu stranicu.

SEA je preuzela i odgovornost za napade na The Washington Post i Thomson Reuters te postavljanje lažnih vijesti na Twitter Associated Pressa. Tako je Associated Press objavio lažnu vijest da je američki predsjednik Barack Obama povrijeđen u iznenadnom napadu na Bijelu kuću, što je izazvalo kratkotrajni talas panike na internetu.