Borba protiv terorizma i kriminala
0

FBI će pratiti radnje na Facebooku, Twitteru i Google +

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Korisnike društvenih mreža kao što su Facebook, Twitter i Google + i u budućnosti će pratiti američki Federalni istražni biro (FBI).

Blog NewScientist.com tvrdi kako će podatke sa društevnih mreža FBI koristiti u svrhu boljeg odgovora na krize u svijetu. U FBI-u su potvrdili da će i u budućnosti pratiti sadržaje koje korisnici objavljuju na najvećim društvenim mrežama.

"Mi želimo napraviti sistem koji će automatski pretraživati Facebook, Twitter i Google + na ključne riječi kao što su terorizam, nadzor, internet kriminal i druge riječi koje će nam koristiti u misiji", prenosi NewScientist.com izjave zvaničnika FBI-a.

FBI traži kompanije koje bi mogle napraviti ovakav sistem za njihove potrebe. Nadaju se kako će ovim sistemom otkriti moguće prijetnje američkim ambasadama širom svijeta, preduhitriti terorizam, kao i druge nelegalne stvari koje se objavljuju na društvenim mrežama.

NewScientist.com također navodi kako će FBI pratiti rad i interakciju određenih grupa na društevnim mrežama.

"Pratit će njihove akcije, dogovore, kretnje i sve ono što im se može učiniti sumnjivim".

Dok FBI tvrdi kako će samo koristiti informacije dostupne javnosti, grupa zagovornika prava korisnika interneta već je upozorila na štetne utjecaje. Jennifer Lynch, jedna od predstavnica ove grupe, kazala je kako ljudi koji su na društvenim mrežama vjeruju da njihove statuse i tekstove čitaju samo prijatelji i osobe kojima su to odobrili.

"Bojim se kakav će ovo utjecaj imati na slobodu govora u Americi", kazala je Lynch.

Kompanije koje žele biti na usluzi FBI-u i napraviti ptogram koji će pretraživati "sumnjive" poruke imaju rok prijave do 10. februara.