Prvi napad od početka pregovora
0

FARC ubio pet kolumbijskih vojnika

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kolumbijski vojni zvaničnici su izjavili da su u prvom većem incidentu od početka mirovnih pregovora pobunjenici FARC-a ubili pet vojnika.

Napad se desio kasno u peak navečer u uporištu FARC-a u regiji Putumayo, u blizini granice sa Ekvadorom.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos je jasno rekao da neće pristati na prekid vatre koji su ponudili pobunjenici tokom trajanja pregovora. On je izjavio da bi u ovoj fazi to samo omogućilo pobunjenicima da se naoružaju.

Vojni zvaničnici su rekli da je patrola stacionirana u blizini grada Puerto Assis napadnuta nekonvencionalnim eksplozivom.

"Naša srca su sa porodicama vojnika koji su izgubili svoje živote u ovom strašnom napadu", rekao je predsjednik Santos.

Mirovni pregovori između Farca i kolumbijske vlade su započeli u četvrtak u Oslu, glavnom gradu Norveške. Ovo su prvi direktni razgovori između ove dvije strane u posljednjih deset godina. Mirovni pregovori su započeti u cilju prekida pedesetogodišnjeg konflikta u Kolumbiji.

Vođe FARC-a su još jednom pozvale na prekid vatre, jer kako kažu, obje strane bi trebale iskoristiti svaku priliku za zaustavljanje krvoprolića u Kolumbiji. Međutim, vlada Kolumbije želi da pobunjenici prvo potpišu sporazum o razoružavanju prije nego narede prekid vatre, prenosi BBC.

Analitičari vjeruju da su pobunjenici pristali na razgovore zbog teških gubitaka i velikog broja dezertera u posljednjih nekoliko godina. Vjeruje se da FARC ima samo još 8.000 članova.

Mirovni pregovori će se nastaviti u Havani, glavnom gradu Kube, 5. novembra.