Egipatski list Al-Masry al-Youm
0

"Faraon će pasti na zemlju"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Uticajni egipatski dnevni list Al-Masry al-Youm ocijenio je u današnjem uvodniku da bez obzira kako se budu završili nemiri, Egipat više nikada neće biti isti i da predsjednik Hosni Mubarak polako gubi svoje podržavaoce na svjetskoj političkoj sceni.

U tekstu se navodi da je "vrtoglavo brza smrt" Mubarakovog izuzetno stabilnog režima, iznenađenje i za najupućenije poznavaoce i analitičare koji prate stanje u Egiptu.

"Za sve one koji su pričali da Egipat nije Tunis, koji su smatrali da je narod potpuno apatičan, posljednji dani pokazuju potpunu netačnost takivh prognoza", ističe egipatski list.

Ocjenjuje se da je vlada brutalnom akcijom protiv demonstranata izgubila i posljednje zrno legitimnosti, i da s disidentima pokušava da igra igru mačke i miša.

Al-Masry al-Youm navodi da su ovo dani početka sna za Egipćane i dodaje da treba potpuno jasno da bude svima koji sarađuju s Mubarakom da je sad posljednji trenutak da se napusti brod koji tone.

"Režim koji hapsi i bije svoje sopstvene državne predstavnike medija, pokazuje da gubi sve prijatelje. Američki State Department je pokušao da izvrda cijelu priču, nudeći različite signale i sada se preračunavaju šta je u njihovom nacionalnom interesu za budućnost", smatra egipatski dnevnik.

"Neka sve ovo bude poruka Mubarakovom režimu: Zaraza i pobjeda rijetko idu zajedno. Faraoni na kraju padnu na zemlju pod uticajem gravitacije", zaključuje se u tekstu.