Za borbu protiv gladi
0

FAO: Potrebna dodatna 103 miliona dolara za Rog Afrike

FENA
Foto: Press Association
Foto: Press Association
Sušom pogođenom Rogu Afrike hitno su potrebna dodatna 103 miliona dolara za obnovu poljoprivrede i borbu protiv gladi, saopćila je u utorak Organizacija Ujedinjenih nacija (UN) za hranu i poljoprivredu (FAO), pozivajući na sastanak na najvišem nivou kako bi se prevazišla ova kriza.

Pod smrtnim rizikom od gladi je 3,6 miliona stanovnika u Somaliji i 12 miliona na cijelom Rogu Afrike, uključujući Etiopiju i Keniju, prenosi Reuters.

FAO ističe da je prethodno apelovao za 161 milion dolara da bi se spasli životi i osiguralo izdržavanje miliona poljoprivrednika na rogu Afrike, ali je dosad primio sredstava i garancija za svega 57 miliona dolara, tako da za finansiranje neposredne podrške nedostaju još oko 103 miliona.

Od traženih sredstava 70 miliona bi bilo namjenjeno za distribuciju sjemena i drugih agrarnih inputa, osiguravanje stočne hrane, za vakcinaciju i liječenje stoke, realizaciju programa "keš za rad" i unapređenje infrastrukture.

FAO je pozvao ministre poljoprivrede 191 zemlje članice na sastanak 18. augusta da bi se postigao sporazum o hitnim mjerama za borbu protiv sve teže krize.

SAD su, u okviru posebne inicijative, u ponedjeljak objavile da će osigurati dodatnih 105 miliona dolara humanitarne pomoći za rog Afrike, kako bi se osigurala hitno potrebna hrana, medicinska pomoć, smještaj, ispravna voda i sanitarni uslovi za ugroženo stanovništvo.