Bijes javnosti
2

Facebook policiji Nebraske isporučio privatne poruke djevojke u kojima je dogovarala abortus

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Facebookova matična kompanija Meta dostavila je policiji Nebraske poruke između tinejdžerice optužene za ilegalni pobačaj i njene majke nakon uručen nalog za pretres, pokazali su sudski dokumenti.

Policija u gradu Norfolk je istragu započela još u aprilu, prije nego je Ustavni sud poništio presudu Roe vs Wade koja je garantovala pravo na abortus na čitavoj teritoriji SAD-a.

Jessica Burgess je optužena da je pomagala svojoj sedamnaest godina staroj kćerci da abortira te zapali i sahrani fetus.

Tinejdžerka je u izjavi policija Norfolka tvrdila da je pobacila i rodila mrtvorođenče, stoji u sudskim dokumentima. Nebraska zabranjuje većinu pobačaja 20 sedmica nakon oplodnje, a policija je iz medicinske dokumentacije tinejdžerice utvrdila da je u to vrijeme bila trudna više od 23 sedmice.

Poruke na koje su majka i kćerka razmjenile preko Facebooka pokazale su kako je Burgess davala instrukcije kako da kćerka iskoristi pilule za abortus. Po dobijanju pristupa porukama, policija je Burgess optužila po još dvije tačke optužnice za izvođenje abrotusa kod trudnoće starije od 20 sedmica i izvođenja abrotusa bez doktorske licence.

Informacije su izazvale bijes u dijelu američke javnosti i pokrenute su mnoge incijative koje pozivaju žene da izbrišu svoje Facebook profile.