Počelo suđenje
0

Facebook partijaneri se potukli sa 70 policajaca

Sarajevo-x.com
Facebook partyju, organizovanom u Farnboroughu u Hampshireu, prisustvovalo je više od 200 ljudi, a da bi rastjerali djecu u akciju se moralo uključiti čak 70 policajaca, nekoliko timova pasa i jedan helikopter, kazano je danas na sudu, prenose britanski mediji.

Naime, mladi partijaneri sukobili su se sa policijom koja je krenula prema kući. Izletjeli su na ulice, tukli se s policajcima i gađali ih bocama piva. Policija je morala formirati kordon kako bi onemogućila prolaz razjarenoj omladini, a bilo je potrebno više od dva sata da bi ih rastjerali kućama.

Facebook party se održavao u bašti dvospratne kuće, a organizatori su bili 17-godišnji Jordan Wright i 15-godišnja Seva Nurueva.

Navodno, party je planiran mjesec dana unaprijed, te je Jordan sve svoje prijatelje na Facebooku, tačnije njih 564, pozvao da dođu na zabavu.

Isto je učinila i Seva, koja živi na drugom spratu iste kuće.

"Bez sumnje, radi se o incidentu u kojem je učestvovalo mnogo ljudi. Seva i Jordan su htjeli organizovati party i tražili su dozvolu roditelja. Pozivnicu su poslali preko Facebooka i došlo je mnogo ljudi, a bilo je i onih nepozvanih. Ispočetka nije bilo nikakvih problema, no kada je počelo pristizati sve više i više ljudi, kuća je postala premala, te ih je Jordanova majka zamolila da izađu u baštu. Međutim, ubrzo je došlo do sukoba među tinejdžerima", ispričao je tužilac Jeremy Wright.

Nakon što su izbili sukobi među pijanim omladincima pozvana je policija. Došlo je 70 policajaca, policijski psi, a u akciju je bio uključen i jedan helikopter.

Na snimcima koji su prikazani u sudu vidi se kako razjarena mladež gađa policiju bocama piva, te kako se skidaju i policajcima pokazuju stražnjicu.

Također, na snimcima se vidi kako pijani tinejdžeri plešu ispred policijskog kordona, galame i vrište.

"Nikada nisam mogao ni pomisliti da će se nešto ovakvo desiti. Ne bih dopustio tu zabavu da sam znao. Sve je izmaklo kontroli. Dečki su skakali preko ograde i u jednom trenutku u našoj bašti ih je bilo 50, a u tuđim 150", kazao je Sevin očuh.

Suđenje će biti nastavljeno.