Upecao se na "Lepu Sandru"
0

Bogatog mladića namamili preko Facebooka, oteli i tražili otkupninu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Osamnaestogodišnji M. J., sin bogatog beogradskog poduzetnika, umjesto spoja koji je preko društvene mreže Facebook dogovorio s "Lepom Sandrom", otet je i u podrumu iza sedam zaključanih vrata na 50 metara dubine proveo je osam dana.

U subotu ga je pronašla policija, a cijelu otmicu dogovorilo je sedmero mladih ljudi koji su od njegovog oca, znajući da je bogat, pokušali iznuditi 150 hiljada eura.

Za otmicu je odgovorno pet mladića od 20 i 21 godinu, te dvije djevojke, njihove vršnjakinje, piše zagrebački Jutarnji list. Zanimljivo, jedan od njih, Darko Amanović (20), za kojeg se sumnja da je kolovođa, pohađao je policijsku akademiju u Beogradu.

Otmica je pripremana danima unaprijed, utvrdila je srbijanska policija. Prvo je kreiran lažni profil na Facebooku koji je nazvan "Lepa Sandra" i preko kojeg su otmičari kontaktirali sa žrtvom. Dobrostojeći mladić, ništa ne sumnjajući, uputio se tog 7. maja na upoznavanje uživo sa "Sandrom" koja mu je poručila da će ga čekati kod Fontane u Novom Beogradu.

No, umjesto sastanka s djevojkom mladića su strpali u automobil i odvezli u Sremske Karlovce gdje su ga držali u dubokom podzemnom hodniku ispod jedne napuštene kuće. Čuvala su ga dvojica otmičara, a "Lepa Sandra" i njen mladić kontaktirali su roditelje otetog i tražili 150.000 eura otkupnine.

Roditelji su sve prijavili policiji, koja je uspjela locirati sve njihove pozive i poruke. U subotu je četvero otmičara uhapšeno, a mladić je oslobođen iz zatočeništva iz kuće u Sremskim Karlovcima. Za jednim otmičarom policija još traga.

U Hrvatskoj, piše list, sličnih slučajeva dosad nije bilo, iako je ne tako davno grupica mladića preko Facebooka na lažni spoj nagovorila N. R. i premlatila ga zbog mržnje prema homoseksualcima.

Također, prošle sedmice dvije su varaždinske maturantice najavile samoubistvo, pa stručnjaci upozoravaju da se tom trenutno najpopularnijom društvenom mrežom na svijetu treba korisititi izuzetno odgovorno i ne nasjedati na svačije poruke.