Hitne mjere
56

Facebook i Twitter prate i označavaju sve lažne objave Donalda Trumpa

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Facebook i Twitter su poduzeli hitne mjere kako bi se suprotstavili lažnim tvrdnjama američkog predsjednika Donalda Trumpa, dovodeći se tako u direktniji sukob sa liderom SAD-a nego ikad prije.

Ove dvije društvene platforme već su prije izbora najavile planove o tome kako se namjeravaju suprotstaviti pogrešnim i lažnim informacijama o izborima u SAD-u.

Glasnogovornik Facebooka se konkretno osvrnuo na Trumpove objave na društvenim mrežama, kazavši kako su odmah reagovali na njegove tvrdnje da je već pobijedio na izborima.

"Čim je Trump počeo tvrditi da je pobijedio na izborima, počeli smo prikazivati obavijesti na Facebooku i Instagramu da je prebrojavanje još uvijek u toku, kao i da je još uvijek nemoguće predvidjeti pobjednika. Također, aktivno pratimo objave oba kandidata i označavamo one koje nisu istinite", rečeno je iz Facebooka.

Podsjetimo, Trump od sinoć objavljuje tvitove u kojima proziva demokrate da kradu glasove, a već je jednom proglasio vlastitu pobjedu.

Facebook je neke njegove objave označio sa crvenim okvirom, pozivajući korisnike da provjere posljednje novosti u vezi sa izborima. Twitter je pak zabranio distribuciju nekih njegovih objava, dodavši napomenu da je sadržaj tvitova "sporan i može izazvati komplikacije u vezi s izborima ili drugim građanskim procesima".

No važno je naglasiti da ni jedna od ove dvije platforme nije poduzela konkretnu akciju protiv tvita u kojem Trump proglašava vlastitu pobjedu. Twitter je rekao da nisu reagovali jer u tvitu nije jasno naglašeno o čemu se tačno radi.

Ove platforme će nastaviti funkcionisati na ovaj način sve dok ne bude poznat konačni rezultat izbora.