Svijet
39

Facebook aktivirao opciju Safety Check nakon napada u Minhenu

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Facebook je aktivirao opciju Safety Check nakon napada na tržni centar u Minhenu, kako bi osobe koje se nalaze u blizini mjesta napada mogle označiti da su na sigurnom.

Opcija Safety Check omogućava porodici i prijateljima da vide ukoliko se neko od njihovih prijatelja ili poznanika označi da se nalazi u blizini mjesta nesreće i da je na sigurnom.

Notifikacija automatski dolazi njihovim prijateljima. Facebook je uveo ovu opciju ubrzo nakon što je društvenim mrežama i putem svjetskih medija počela kružiti informacija da je u tržnom centru Olympia Einkaufszentrum u Minhenu došlo do pucnjave.

Prema informacijama iz minhenske policije, osumnjičeni je još uvijek na slobodi, a policija ohrabruje ljude da ostanu na mjestima na kojima se trenutno nalaze i potraže utočište.

Prema izvještaju AFP-a, najmanje jedna osoba je mrtva i deset je ranjeno. Međutim, novinska agencija Reuters, pozivajući se na njemačke medije, javlja da je ubijeno 15 osoba u tržnom centru, koji se nalazi pored Olimpijskog stadiona u Mihenu.