Poruke europarlamentaraca
1.1k

Evropski Zeleni: BiH treba građanski Ustav, Hrvatska ne bi trebala blokirat njen evropski put

S. M.
Stavovi Thomasa Waitza i Romeo Franca
Stavovi Thomasa Waitza i Romeo Franca
Na jučerašnjem sastanku Delegacije za odnose Evropskog parlamenta s BiH i Kosovom, predsjedavajući Nijemac Romeo Franc i član Thomas Waitz iznijeli su zanimljive stavove u smislu smjera reformi koje BiH mora provesti i utjecaju Hrvatske na proces pristupa.

Delegaciju čini više evroparlamentaraca i zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

"Sve zemlje koje su sada članice EU, nakon Dugog svjetskog rata prošle su kroz proces tranzicije. Ulagale su u mir i pomirenje među nekadašnjim ratnim protivnicima. Odlučili su ostaviti prošlost iza sebe, kao i države koje su bile izgrađene na etničkim ili religijskim principima. Gradili smo države koje su bazirane na građanskim društvima, pravima i ustavima. Nažalost, svjedoci smo da segregacija, podjela po etničkim osnovama, različita interpretacija historije, podjela u školama se povećavaju, a ne smanjuju. Vidim negativan trend, nažalost, u kretanju prema građanskoj državi", rekao je Waitz član Zelenih iz Austrije.

On je dodao da Dejtonski mirovni sporazum nije prikladan Ustav za zemlju koja želi postati dio Evropske unije te da je diskriminatoran za dio stanovništva.

"Oslanja se na etničku definiciju i razlike među građanima, a to nisu standardi i vrijednosti na kojima je EU izgrađena. Mora se preraditi Ustav BiH i to mora biti krajnji cilj. Na kraju, Ustav mora biti nešto što će svi građani podržati i koji neće biti diskriminatoran ni prema kome", istako je Waitz.

Predsjedavajući Franc, inače član Zelenih iz Njemačke rekao je da Hrvatska ne bi trebala kao članica EU blokirati Bosnu i Hercegovinu.

"Mi želimo osnažiti stabilnost Bosne i Hercegovine. Odbijamo stav država saveznica da to blokiraju. Mi ovdje u parlamentu, smo Bugarsku zbog takvog (blokirajućeg) stava jasno osudili, a Hrvatska, nadamo se, neće u budućnosti zauzeti takav sramotan stav. Demokratski proces se mora podržati, posebno u pogledu vladavine prava i prava manjina. Izmjena ustava ovdje igra bitnu ulogu", kazao je on