Ponovo razmotriti prijave
10

Evropski sud pravde: Mađarska je ilegalno držala azilante u nehumanim uslovima

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropski sud pravde (ECJ) presudio je da mađarske vlasti zaobilaze zakon EU tako što drže afganistanske i iranske azilante u uslovima sličnim zatvoru. Također je rečeno da je Budimpešta obavezna ponovo razmotriti njihove prijave.

Uslovi koji vladaju u tranzitnoj zoni Roszke predstavljaju lišavanje slobode, rekao je sud. Dotične osobe ne mogu na zakonit način slobodnom voljom napustiti tu zonu u bilo kojem smjeru, piše Deutsche Welle.

U slučaj su uključena četiri migranta iz Irana i Afganistana. Njihove molbe za azil odbacile su mađarske vlasti, koje su tvrdile da su azilanti ilegalno ušli iz Srbije koju smatraju sigurnom tranzitnom zemljom. Kao takvi, oni bi trebalo da traže azil u Srbiji.

Međutim, Srbija ih je odbila vratiti rekavši da ne sklapa sporazum s Mađarskom o premještanju ljudi koji su ilegalno ušli u zemlju EU. To ih je efektivno ostavilo u ušću nakon što su mađarske vlasti odbile ponovo razmotriti njihovu prijavu.

Generalni advokat ECJ Priit Pikamae kritizirao je uvjete pod kojima su azilanti zadržani, rekavši da je riječ o "nezakonitom pritvoru" zbog "visokog stepena ograničavanja slobode kretanja.

Mađarska vlada, predvođena premijerom Viktorom Orbanom, našla se pod evropskim pritiskom zbog svog postupanja s izbjeglicama. Više od milion ilegalnih migranata ušlo je u EU 2015. godine, a mnogi od njih bježe od rata i ekstremnog siromaštva na Bliskom Istoku, u Africi i Aziji.