Strasbourg
0

Evropski sud odobrio križeve u italijanskim školama

FENA
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu
Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu prihvatio je žalbu Italije na presudu koju je izrekao 3. novembra 2009. i kojom je tražio izbacivanje križa iz školskih učionica.

Sud je saoopćio kako će cijeli slučaj idućih mjeseci razmotriti Veliko vijeće, koje će dati konačnu presudu. Sastav Velikog vijeća, koji ima 17 članova, bit će naknadno određen.

Vijest iz Strasbourga italijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini pozdravio je sa zadovoljstvom jer su, kako je rekao, prihvaćeni brojni razlozi za zadržavanje križa u školskim učionicama koje je Italija predstavila sudu.

To je veliki uspjeh Italije, prokomentirala je ministrica obrazovanja Mariastella Gelmini, jer je prihvaćeno poštovanje kršćanskih i kulturnih tradicija zemlje.

Cijeli slučaj pokrenula je italijanska državljanka Soile Lautsi, porijeklom iz Finske, koja je 2002. godine zatražila od državne škole Vittorino da Feltre u mjestu Abano Terme, pokraj Padove, koju su pohađala njezina djeca, da se iz učionica ukloni križ.

Nakon što se uzaludno obraćala italijanskom sudstvu, Soile Lautsi je zatražila izjašnjavanje Suda za ljudska prava u Strasbourgu, koji je presudio kako "raspela u učionicama predstavljaju kršenje prava roditelja da odgajaju djecu prema njihovom uvjerenju te krše vjersku slobodu učenika".

Na tu presudu žalila se italijanska vlada i sada je sud prihvatio žalbu tražeći da se izjasni Veliko vijeće, koje donosi konačnu presudu.