Njemačka porodica
0

Dobili politički azil u SAD jer nisu smjeli djecu podučavati kod kuće

FENA
Njemačkoj porodici pružen je politički azil u Sjedinjenim Američkim Državama uz objašnjenje da im u Njemačkoj prijeti vjerski progon jer im vlasti ne dopuštaju da djecu umjesto u školama podučavaju sami kod kuće, prenose njemačke agencije u srijedu.
  • Ova odluka predstavlja pravu sramotu za njemačku vladu i nadamo se da će ju odvratiti od daljnjeg progona obitelji koje svoju djecu žele podučavati kod kuće, priopćio je odvjetnik Američke udruge za nastavu kod kuće, koja je njemačku obitelj Romeike podržavala prilikom procesa stjecanja političkog azila u SAD-u. Ta udruga je izrazila nadu da će presuda po kojoj je njemačkoj obitelji dodijeljeno pravo azila "promijeniti javno stajalište" u Njemačkoj.

Strogo religiozna kršćanska obitelj Romeike iz savezne pokrajine Baden-Wuertenberg podučavala je svoju djecu kod kuće zbog toga što su sa njemačkih škola "nestale kršćanske vrijednosti".

  • U posljednjih 10 do 20 godina s njemačkih škola su iščezle kršćanske vrijednosti, smatra Uwe Romeike. Osim toga su, prema njegovim navodima, njihova djeca u školi bila zlostavljana. Zbog toga su Romeikovi, oboje prosvjetni radnici, odlučili djecu zadržati kod kuće gdje su ih sami podučavali po nastavnom planu koji su smatrali prikladnim.

S obzirom da u Njemačkoj vlada školska obveza, u listopadu 2006. policija je petero djece obitelji Romeike na silu odvela u školu. Odlučujuća za iseljenje iz Njemačke bila je, prema navodima same obitelji, odluka njemačkog ustavnog suda koji je 2007. presudu po kojoj djecu čiji se roditelji opiru školskoj obvezi država može dati na starateljstvo drugim obiteljima.

Njemački konzul Lutz Gorgens zadužen za saveznu državu Tennessee, gdje su Romeikovi u međuvremenu nastanili, odbio je komentirati odluku lokalnog suca koji je odobrio azil, te je uputio na mogućnost slanja djece u Njemačkoj u škole različitih profila.

  • U Njemačkoj postoje javne ali i privatne škole u nadležnosti crkava, a isto tako i pedagoške ustanove Waldorf i Montessori, objasnio je Gorgens.

U Njemačkoj, prema nekim procjenama, od 500 do 1.000 obitelji krši zakon o školskoj obvezi. Najčešće se radi o vjerskim razlozima i neslaganju s nekim dijelovima nastave poput seksualnog i tjelesnog odgoja.