|

Evropski parlamentarci će na internetu objavljivati raspored sastanaka s lobistima

Evropski parlamentarci će na internetu objavljivati raspored sastanaka s lobistima
12
F
FENA
31.1.2019. u 22:24
14
komentara
12

dijeljenja
Evropski parlamentarci će na internetu objavljivati raspored sastanaka s lobistima Ilustracija: Shutterstock
Evropski parlament u četvrtak je izglasao nova pravila prema kojima će zastupnici trebati objavljivati na internetskoj stranici svoje sastanke s registriranim lobistima.
Ključni akteri u zakonodavnom procesu - parlamentarni izvjestitelji, izvjestitelji u sjeni i čelnici parlamentarnih odbora trebat će objavljivati raspored svojih sastanaka s registriranim lobistima. Ostali zastupnici također se potiču da na internetu objave svoje sastanke s lobistima.

Evidencija o transparentnosti EU-a je baza podataka u kojoj se navode organizacije koje "pokušavaju uticati na proces donošenja zakona i provedbu politika" institucija EU-a, navodi Komisija.

Prijedlog su u početku potaknuli Zeleni i uključen je u rezoluciju usvojenu 2017. o transparentnosti, odgovornosti i integritetu u institucijama EU-a. Međutim, Parlament i Vijeće nisu bili voljni obvezati se na bilo kakva obvezujuća pravila. "Novo pravilo Parlamenta o transparentnosti veliki je korak naprijed za evropsku demokratiju", izjavio je Sven Giegold, zastupnik Zelenih u Evropskom parlamentu i izvjestitelj rezolucije za 2017. godinu. "U budućnosti će građanima biti jasno o uticaju lobiranja na zakone".

Giegold je kazao kako Komisija i Vijeće moraju sada postići dogovor s Parlamentom o "jačem registru transparentnosti EU-a za lobiste prije evropskih izbora (u maju)". Do sada, kazao je, "dobrovoljni registar transparentnosti dopušta samo grubi pregled oko 12.000 lobističkih organizacija u Bruxellesu", prenosi Politico.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...