"Članstvo ne donosi ništa dobro"
0

Evropski parlamentarac savjetuje Hrvatskoj da ne ulazi u EU

FENA
Godfrey Bloom
Godfrey Bloom
Britanski političar i zastupnik Nezavisne stranke Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) u Evropskom parlamentu Godfrey Bloom pozvao je u utorak u Zagrebu Hrvatsku da ne ponovi grešku koju je njegova zemlja učinila ulaskom u Evropsku uniju, koju smatra "apsurdnom organizacijom", ocjenjujući da joj članstvo ne bi donijelo ništa dobro.

Bloom, koji je u Evropskom domu održao predavanje "Hrvatska u Evropskoj uniji - prednosti i opasnosti", poručio je da članstvom u EU-u Hrvatska ne bi ekonomski ni demokratski uznapredovala. "Zašto ne biste uživali u partnerstvu s EU-om na temelju ugovora o slobodnoj trgovini", zapitao se Bloom.

"Ne treba vam politička unija da biste trgovali. Onaj ko tvrdi suprotno je ekonomski nepismen", kazao je Bloom koji je i sam ekonomist, a u politiku je ušao prije tek nekoliko godina.

Prema njegovim riječima, Velika Britanija je članstvo u EU-u platila raširenom korupcijom i nedostatkom demokracije zbog urušavanja britanskog pravnog sistema razvijanog više od 800 godina.

Podsjetio je da njegova zemlja svakog dana u Bruxelles šalje 45 miliona funti za evropski budžet, ali da niko ne zna kako se troši taj novac. Kazao je da Bruxelles u zadnjih 15 godina nije proveo reviziju, zbog čega bi pojedinci u svakoj demokratskoj zemlji završili u zatvoru.

"Stoga se u Velikoj Britanija provodi kampanja za izlazak iz Unije, i to je jedna od najžešćih kampanja koja se ikada vodila", rekao je Bloom.

Također se osvrnuo i na britanski pravosudni sistem koji je ustuknuo pred "smiješnim i apsurdnim zakonima koje donosi Evropska komisija".

"Zakone sada kroji Komisija u kojoj sjede birokrati koje nije izabrao narod. Čak 75 posto britanskih zakona donijeli su strani, neizabrani birokrati", kazao je Bloom i opisao kojim jalovim se poslom mora baviti kao evropski zastupnik.

"Donose se zakoni o standardizaciji boca za alkoholna pića, sjedala za traktore, guščjih jaja, pa čak i oblika banana", kazao je Bloom. Najopasnijim, međutim, smatra to što evropsko zakonodavstvo ljudima propisuje što "smiju činiti".

"Naši su zakoni oduvijek propisivali što ne smijete činiti, a sada se propisuje što se uopće smije", kazao je i dodao da tu opasnost zasigurno uviđa svaka "slobodna osoba".