Izbačen sa sjednice
0

Britanski poslanik kolegu nazvao nedemokratskim fašistom

SRNA
Godfrey Bloom (Foto: AFP)
Godfrey Bloom (Foto: AFP)
Britanski poslanik u Evropskom parlamentu Godfrey Bloom izbačen je danas sa sjednice Evropskog parlamenta, nakon što je njemačkog kolegu Martina Schulza nazvao "nedemokratskim fašistom".

Verbalni sukob između Blooma člana britanske "Nezavisne stranke" i Schulza lidera Socijalističkog bloka u Evropskom parlamentu izazvao je komešanje tokom diskusije o evropskoj ekonomskoj krizi.

Nakon što je od Schulza zatraženo da završi izlaganje, Bloom je ubacio primjedbu. 

"Upravo je rekao: 'Jedan narod, jedno carstvo, jedan lider', to je ono što sam čuo", rekao je Schulz 736-članom parlamentu u Strasbourgu, aludirajući  na nacistički moto tokom Drugog svjetskog rata (ein Volk, ein Reich, ein Fuehrer).

Predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek zahtijevao je od Blooma da se izvini, ali to evroskeptični britanski poslanik nije učinio. 

"Stavovi, koje je izrazio 'Herr Schulz' sve govore. On  nedemokratski fašista", rekao je Bloom, nakon čega ga  Buzek ga je udaljio sa sjednice.

Analitičari navode da poslanicima iz britanske Nezavisne stranke izazovanje kontroverze nije strano. 
U februaru je lider ove britanske partije Nigel Farage rekao da predsjednik EU ima "harizmu krpe i pojavu nižerazrednog bankovnog službenika." 

Schulz je bio meta slične "nacističke pošalice" 2003. godine kada je italijanski premijer Silvio Berlusconi rekao da bi bio savršen za ulogu kapoa u filmu. Kapoi su bili Jevreji, koji su komandovali ostalim zatvorenicima u nacističkim logorima.