{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropski parlament usvojio nove mjere protiv utaje poreza

S
23.5.2012. u 17:36
0
0
Evropski parlament usvojio nove mjere protiv utaje poreza
0
Evropski parlament usvojio nove mjere protiv utaje poreza
Evropski parlament usvojio je danas novi pristup oporezivanja finansijskih transakcija koji bi trebalo da onemogući, ili barem oteža, utaju poreza, javlja dopisnik Srne iz Brisela.
Evropski parlament ocijenio je primjerenim predložene stope a jedini sektor koji bi trebalo da bude izuzet od poreza biće penzioni fondovi.

Evropski parlament već gotovo dvije godine traži reviziju zakona o finansijskom oporezivanju, dok je Evropska komisija podnijela zakonski prijedlog krajem prošle godine.

Istraživanje Evropske agencije za statistiku "Eurobarometar" pokazuje da čak dvije trećine građana EU podržavaju donošenje takvog zakona.

Ukoliko novi zakon bude usvojen, finansijske institucije sa sjedištem van EU bile bi obavezne da plaćaju porez na finansijske transakcije, pod uslovom da trguju vrijednosnim papirima izdatim na teritoriji EU.

Usvojene mjere trebalo bi da učine moguće izbjegavanje poreza, manje isplativim u odnosu na predviđene globe.

Prema riječima izvjestioca Evropskog parlamenta iz redova Socijaldemokrata, grčke zastupnice Ani Podimata, predložene mjere "sačinjavaju integralni dio izlaska iz krize i trebalo bi da ravnomjernije raspodijele teret koji podnose zemlje”.

Prijedlog Evropske komisije predviđa da zemlje članice usvoje nove mjere do 31. decembra 2013, a da postanu operativne godinu dana kasnije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: