biznis
0

EU: Nema saglasnosti oko poreza na financijske transakcije

FENA
Među zemljama članicama Europske unije nema suglasnosti oko uvođenja poreza na financijske transakcije, što otvara put da manja skupina zemalja krene tim putem, koristeći mehanizam pojačane suradnje, pokazala je rasprava na sastanku ministara financija u petak u Luxembourgu.

"Prijedlog Europske komisije za uvođenje poreza na financijske transakcije nema jednoglasnu potporu zemalja članica", izjavila je danska ministrica financija Margrethe Vestager nakon sastanka.

Ministrica je dodala da je "određeni broj zemalja podržao ideju o korištenju mehanizma pojačane suradnje".

Pojačana suradnja je mehanizam predviđen ugovorom o EU-u. Zamišljen je za rješavanje situacija kada o nekoj temi, za koju je inače potrebna suglasnost svih članica, nije moguće postići konsenzus.

Za pokretanje mehanizma pojačane suradnje potrebno je da to zatraži najmanje devet zemalja članica. Taj zahtjev zatim ocjenjuje Europske komisija, koja donosi odluku hoće li ga i službeno predložiti.

Iako je proteklih dana izgledalo da postoji dovoljan broj od devet zemalja koje bi krenule putem pojačane suradnje, neke od njih, poput Finske i Italije, tražile su dodatno vrijeme za razmišljanje.

Na sastanku u petak šest je zemalja dalo nedvosmislenu potporu ideji da se porez na financijske transakcije uvede koristeći se mehanizmom pojačane suradnje - Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka, Portugal i Slovenija.

Ministri financija Španjolske, Grčke, Slovačke i Estonije rekli su da su otvoreni za prijedlog.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble rekao je na sastanku da prihvaća činjenicu da ne postoji suglasnost 27 zemalja članica o porezu na financijske transakcije, naznačivši da će sada podržavati ideju da manja skupina zemalja uvede taj porez.

"Moj je dojam da dosta veliki broj zemalja podržava prijedlog uvođenja toga poreza", rekao je Schaeuble.

Europska komisija je u rujnu 2011. objavila prijedlog o uvođenju poreza na financijske transakcije, u kojem vidi sredstvo kako bi se osigurao pravedniji doprinos financijskog sektora u podmirivanju troškova financijske krize.

Komisija je predložila da se dionice i obveznice oporezuju po stopi od 0,1 posto, a trgovina financijskim derivatima po stopi od 0,01 posto. Na taj bi se način godišnje ubralo oko 57 milijardi eura, od kojih bi veći dio završio u europskom proračunu.

Velika Britanija je najveći protivnik poreza na financijske transakcije, koji se još naziva i Tobinov porez, po američkom ekonomistu koji ga je osmislio sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

London tvrdi da bi taj porez mogao funkcionirati samo ako bude uveden na globalnoj razini i da bi u suprotnom donio više štete nego koristi.

Unutar EU-a tome se jako protivi i Švedska koja je 90-tih samostalno uvela taj porez, što se nije pokazalo uspješnim.