|

Evropski parlament traži milost za Aziza

Evropski parlament traži milost za Aziza
0
S
SRNA
25.11.2010. u 18:12
7
komentara
0

dijeljenja
Evropski parlament traži milost za Aziza Tariq Aziz (Foto: AFP)
Evropski parlament apelovao je danas da Irak ukine smrtnu kaznu Tariqu Azizu, bivšem ministru iz ere Saddama Husseina, uz upozorenje da njegovo pogubljenje na bi popravilo klimu nasilja u toj zemlji.
Parlament je usvojio rezoluciju u kojoj ponovo izražava protivljenje smrtnoj kazni u svim situacijama, uključujući ratne zločine i genocid, ocjenjujući tu kaznu kao "okrutnu, nehumanu i ponižavajuću".

Evropski parlament napominje da je Iraku, prije svega, potrebno pomirenje, te da izvršavanje smrtne kazne nad Azizom (74) tome ne bi doprinijelo.

U rezoluciji se naglašava da osobe koje su kršile ljudska prava, uključujući bivše političare, moraju da odgovaraju pred sudom u zakonskim okvirima.

Irački predsjednik Jalal Talabani izjavio je prošle sedmice da neće potpisati naređenje o pogubljenju Aziza, koji je služio kao potpredsjednik Vlade u vrijeme vladavine Saddama Husseina.

Evropski parlament upozorava da u iračkom Ustavu postoje "mehanizmi za izvršenje pogubljenja po odluci parlamenta".

Aziz je 26. oktobra osuđen na smrt zbog akcija protiv šiitskih vjerskih stranaka tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, kao i zbog operacija protiv iračkih Kurda.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...