Ozbiljna zabrinutost
3

Evropski parlament traži istragu malteških zvaničnika nakon ubistva novinarke

FENA
Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana Galizia
Zastupnici u Evropskom parlamentu u srijedu su od Evropske komisije zatražili da istraži pridržavanje vladavine zakona na Malti, u potezu koji bi mogao dovesti do sankcija nakon ubistva novinarke koje je šokiralo ovu zemlju.

Ova neobavezujuća rezolucija Evropskog parlamenta, koju je podržala velika većina zastupnika, mada ju je osudila malteška vlada, također izražava "ozbiljnu zabrinutost" po pitanju policijske nezavisnosti i međunarodnog pranja novca u ovoj otočnoj državi, izvještava Reuters.

Ovaj potez je uslijedio nakon ubistva malteške istraživačke novinarke Daphne Caruana Galizia koja je optuživala visokopozicionirane ličnosti u vladi i opoziciji za korupciju i umiješanost u međunarodnom pranju novca.

Evropski parlament "traži od Komisije da započne dijalog s malteškom vladom o funkcioniranju vladavine zakona na Malti, te da osigura poštivanje evropskih vrijednosti," navodi se u tekstu rezolucije.

Ukoliko se potvrdi prisutnost prijetnji vladavini zakona i ako se taj problem ne riješi, ova rezolucija bi mogla značiti prvi korak u proceduri pokretanja sankcija, uključujući suspenziju prava Malte na glasanje u EU.