Pet do 12
15

Evropski parlament proglasio globalnu klimatsku i ekološku vanrednu situaciju

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropski parlamet usvojio je Rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka vanredna situacija u Evropi i pozvao Evropsku uniju da se na konferenciji Ujedinjenih nacija sljedeće nedjelje obaveže da do 2025. godine dostigne nultu emisiju gasova koji stvaraju efekt "staklene bašte".

Glasanje je uslijedilo nakon što su naučnici upozorili da je svijet možda već prešao niz klimatskih prijelomnih tačaka, što je rezultiralo "vanrednim stanjem na planeti".

Evropski parlament zatražio je od Evropske komisije da osigura da svi relevantni zakonodavni i budžetski prijedlozi budu usklađeni u cilju limitiranja globalnog zagrijavanja ispod 1,5 stepeni.

Konferencija UN-a o klimatskim promjenama COP25 će se od 2. do 13. decembra održati u Madridu. Parlament je pozvao EU da na konferenciji UN-a predstavi strategiju za postizanja klimatske neutralnosti, što je prije moguće, a najkasnije do 2050. godine.

Novoizabrana predsjednica Evropske komisje Ursula von der Leyen pozvana je da u Evropski zeleni sporazum kao cilj uvede smanjenja emisije štetnih gasova za 55 posto do 2030. godine.

Rezolucija je usvojena sa 429 glasova "za", 225 glasova "protiv" i 19 "suzdržanih".

Savjetnik Greenpeacea za klimatsku politiku Evropske unije Sebastian Mang je prije glasanja kazao kako je "naša kuća je zapaljena".

"Ne možemo stajati i gledati", rekao je on.

Francuski liberalni poslanik Pascal Canfin, koji je izradio nacrt rezolucije, izjavio je da je činjenica kako je Evropa prvi kontinent koji je proglasio klimatske i ekološke vanredne situacije, neposredno prije COP25.

"Tri nedjelje nakon što je Donald Trump potvrdio povlačenje SAD-a iz pariskog sporazuma je snažna poruka koja se šalje građanima i ostatku svijeta", istakao je Canfin.