Svijet
0

Evropski parlament oformio komisiju za istraživanje afere "Panama Papers"

Klix.ba
Evropski parlament danas je izglasao prijedlog o osnivanju komisije za istraživanje afere o "Panama Papers", kojima je otkriveno kako ljudi koriste offshore kompanije da bi izbjegli plaćanje poreza i sankcije.

Konferencija predsjednika Evropskog parlamenta, koju čine predsjednik parlamenata i šefovi političkih grupa, donijela je 2. juna odluku o davanju mandata toj istražnoj komisiji.

Ona će se sastojati od 65 članova čiji će zadatak biti da istraže da li su države članice počinile prekršaje u odnosu na prava Evropske unije u vezi s pranjem novca, izbjegavanjem plaćanja poreza ili njegovom utajom.

Nakon današnjeg glasanja komitet ima 12 mjeseci da izradi izvještaj. Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je ogromnu bazu dokumenata koja se odnosi na skoro 214.000 offshore računa koji obuhvataju najmanje 21 destinaciju - od Nevade do Hong Konga i Britanskih djevičanskih ostrva.

"Panama Papers", koji su procurili iz panamske advokatske firme Mossack Fonseca, čini 2,6 terabajta podataka, 11,5 miliona dokumenata i 214.000 fiktivnih kompanija.