Svijet
0

Predsjednik Paname: Spremni smo na saradnju u istrazi

Anadolija
Juan Carlos Varela (Foto: Arhiv/EPA)
Juan Carlos Varela (Foto: Arhiv/EPA)
Predsjednik Paname Juan Carlos Varela poručio je kako će vlasti te zemlje "snažno sarađivati" u svim istragama koje budu pokrenute u vezi sa nedavno otkrivenim dokumentima o offshore kompanijama u toj zemlji.

Jedanaest i pol miliona dokumenata procurilo je iz kompanije Mossack Fonseca iz Paname, koja je brojnim svjetskim državnicima pomagala u pranju novca i izbjegavanju plaćanja poreza.

Predsjednik Paname Varela je izjavio kako ovaj slučaj ne smije zasjeniti politiku "nulte stope tolerancije" panamske vlade kada je riječ o malverzacijama u finansijskom sektoru.

"Spremni smo na svaki vid saradnje u rasvjetljavanju cijelog slučaja", poručio je Varela.

Ramon Fonseca, jedan od osnivača kompanije Mossack Fonseca, je za stanicu Channel 2 izjavio kako ta kompanija uspješno posluje više od četiri decenije i kako nije odgovorna ni za kakve ilegalne radnje u vezi sa offshore kompanijama koje je otvarala svojim klijentima.

Međunarodni konzorcij novinara istraživača (ICIJ) je otkrio 11,5 miliona tajnih dokumenata o poslovanju pomenute kompanije u Panami i podijelio ih sa 80 svjetskih medijskih kuća.

Njemački list Suddeutsche Zeitung i britanski The Guardian su objavili dio tih dokumenata koji otkrivaju kako su offshore kompanije prale novac i izbjegavale poreze brojnih klijenata, među kojima su bile i desetine predsjednika i visokih zvaničnika država iz cijelog svijeta, kao i biznismena, sportista i drugih javnih osoba i subjekata.

Riječ je o jednom od najvećih slučajeva otkrivanja tajnih dokumenata u historiji, a u javnosti je nazvan "Dosje Panama" (Panama Papers).