Jelko Kacin čestitao
0

Evropski parlament odbio sporazum SWIFT sa SAD-om

FENA
Poslanici Evropskog parlamenta u četvrtak su u Strasbourgu odbili privremeni sporazum između EU i SAD-a o podacima o evropskim državljanima iz sistema SWIFT, koji omogućava upotrebu bankarskih podataka državljana Unije u borbi protiv terorizma, saopćeno je iz ureda evropskog parlamentarca Jelka Kacina.

Evropski parlament je time prvi put u povijesti otkazao neki međunarodni ugovor.

Jelko Kacin je u danas glasao protiv odlaganja glasanja o tom pitanju, što je predložio EP i podržao poziciju odbora LIBE, u vezi s odavanjem podataka, tj. tačka SWIFT.

"Današnja odluka Evropskog parlamenta je jasno pokazala ko štiti prava i interese državljana i državljanki Evropske unije. Vijeće, odnosno šefovi država i vlada na jednoj strani, i komisija na drugoj, su podlegli pod pritiskom iz SAD-a na štetu prava državljana i državljanki ali prije svega ugleda EU", rekao je Kacin i dodao da je ovo jedna od najvećih pobjeda Evropskog parlamenta u borbi za ljudska prava, za afirmisanje EU na međunarodnoj sceni i za realan pogled na izazove terorizma.

"Terorizam se hrani ne samo preko finansijskih resursa, već nosioci terorističkih djelatnosti dobijaju i s lošim političkim odlukama. Evropski parlament je danas spasao ugled i obraz EU", dodao je Kacin.