Svijet
0

Evropski parlament dobio mogućnost glasanja o Swiftu

FENA
Evropski parlament (EP) dobit će mogućnost glasati o prelaznom sporazumu Evropske unije i SAD-a o korištenju podataka o evropskim bankovnim transakcijama od strane Washingtona nakon što su brojni zastupnici izrazili kritiku zbog činjenice da EP nije bio dovoljno uključen u donošenje tog sporazuma, stoji na web stranici EP-a.

Prijelazni sporazum o korištenju podataka iz Swifta trebao bi stupiti na snagu 1. februara i trajati devet mjeseci, a američka strana kaže da podatke o bankovnim transakcijama koristi u okviru borbe protiv terorizma. Nakon njega bi se trebao donijeti dugoročni sporazum.

Prijelazni sporazum dogovoren je 30. novembra prošle godine na sastanku ministara pravosuđa EU-a, samo dan prije nego je na snagu stupio Lisabonski ugovor koji Evropskom parlamentu daje više ovlasti na polju pravosuđa i unutarnjih poslova. U to vrijeme parlamentarci su kritikovali žurbu kojom se zaključivao dogovor.

Parlament će tekst prelaznog sporazuma dobiti 25. januara.

"Čitava rasprava obilježena je frustracijama članova Parlamenta jer imamo osjećaj da su se odluke donosile bez da nas se konsultovalo", rekao je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu zastupnik Manfred Weber (EPP).

Dodao je da će sporazum morati ispuniti neke kriterije kako bi dobio podršku njegove grupe.

"Mi smo otvoreni. Na Vijeću je sada da nas uvjeri da će taj sporazum biti koristan u borbi protiv terorizma", rekao je Weber.

Zastupnik Guy Verhofstadt (ALDE) rekao je da će predložiti da se plenarna sjednica EP-a održi prije 1. februara, dodajući također da će "da" ovisiti o nekim uvjetima.

"Parlament mora dobiti sve potrebne informacije i trebao bi biti u potpunosti uključen u pregovore o konačnom sporazumu", rekao je on.

Nakon prelaznog sporazuma, Evropska unija i SAD trebaju ispregovarati novi dugoročni sporazum. Lisabonski ugovor omogućava Evropskom parlamentu da u potpunosti sudjeluje u sačinjavanju nacrta tog sporazuma.

Europarlamentarci su ranije bili vrlo kritični prema prebacivanju ličnih podataka SAD-u jer smatraju da bi to moglo biti protivno zaštiti podataka i građanskih sloboda.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), kompanija koja obavlja većinu međunarodnih finansijskih transakcija, osnovana je 1973. godine u Belgiji, a njime se koristi više od 8.300 finansijskih ustanova u više od 200 zemalja. Od 2006. godine predmet je velikog spora EU-a i SAD-a pošto je otkriveno da američke vlasti tajno koriste podatke o evropskim finansijskim transakcijama u sklopu borbe protiv terorizma.