Oštar potez
43

Evropski parlament: Mađarska podriva demokratiju i vrijednosti EU

Klix.ba
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Većina zakonodavaca iz Evropskog parlamenta podržala je u srijedu izvještaj kojim se zvanično otvaraju vrata sankcijama protiv Mađarske. Vlada Viktora Orbana optužena je za podrivanje nezavisnosti medija, politike EU prema migrantima, ugrožavanje nevladinih organizacija i uklanjanje nezavisnih sudija.

Članovi Evropskog parlamenta glasali su u srijedu za aktiviranje Člana 7 Lisabonskog sporazuma koji otvara put ka uvođenju sankcija članici Evropske unije. Mađarska je optužena da podriva evropsku demokratiju i fundamentalne vrijednosti Evropske unije. Proces bi mogao uzrokovati gubitak prava koja Mađarska ima kao punopravna članica, a to se posebno odnosi na glasačka prava.

Usvojeni izvještaj ne podrazumijeva automatske sankcije. Prije nego se Brisel odluči na sankcije EU će Mađarskoj poslati zvanično upozorenje. Aktiviranje samih sankcija zahtijeva (anonimni) pristanak svih država, a vjerovatno je da Poljska neće pristati na takav potez.

Orban je u utorak optužio Brisel da izvještaj predstavlja kaznu za Budimpeštu koja je odbila da pristane na kvote za svaku državu članicu, a koje uređuju broj migranata koje moraju primiti u svoje okrilje.

Izvještaj će uskoro biti predočen liderima svih 28 država članica.