Neuspjeh u Briselu
14

Evropski lideri nisu izabrali nove zvaničnike: Samit odgođen, članice podijeljene

D. Be.
Iako su evropski lideri u noći s nedjelje na ponedjeljak trebali izabrati nova imena na vodećim funkcijama u EU, to se nije dogodilo. Naime, prema izvještajima iz Brisela predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk odlučio je odgoditi samit.
Ta odluka je donesena pola sata prije ponoći, a pred liderima Evropske unije sada predstoje bilateralni sastanci nakon kojih će se nastaviti samit na kojem će biti izabrani novi predsjednici Evropske komisije, Evropskog vijeća, Evropskog parlamenta te visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Iako su se u proteklim danima imena poput hrvatskog premijera Andreja Plenkovića vezivala za ozbiljnog pretendenta za funkciju predsjednika Evropske komisije, u posljednji čas u Briselu je ime Fransa Timmermansa iskočilo u prvi plan, što je stvorilo i podjele među liderima EU.

Timmermans je navodno trebao biti izabran nakon razgovora vođenih između Francuske, Španije, Holandije i Njemačke na Samitu G20 u Japanu. No, prema izvještajima iz Brisela, Timmermans nema podršku Evropske pučke stranke.

Lideri EPP-a su potvrdili da ne odustaju od zahtjeva da im, kao najvećoj stranci u Evropskom parlamentu, pripada mjesto predsjednika Evropske komisije. Irski premijer Leo Varadkar je otvoreno rekao da "unutar EPP-a postoji veliki otpor dogovoru postignutom u Osaki".

Paul Ziemiak, glavni sekretar njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU), stranke koju je do decembra prošle godine vodila njemačka kancelarka Angela Merkel rekao je za ARD da je Manfred Weber određen za predsjednika EK kao vodeći kandidat EPP-a.

"Ima iza sebe najjači blok. I zato je određen za predsjednika Komisije. Sve drugo bi bilo nerazumno", rekao je Ziemiak.

Bugarski premijer Bojko Borisov je kazao da je 'mnogo toga došlo iz Osake, ali da niko tamo nije imao pravo pregovarati u ime EPP-a koju god poziciju ta osoba ima'.

Nakon više od tri sata kašnjenja samit je na kraju odgođen.