Na pomolu velika afera
96

Evropski istražitelji preuzeli istragu o porukama Ursule von der Leyen i šefa Pfizera

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropski tužitelji istražuju potencijalna krivična djela u vezi s pregovorima o nabavci vakcina protiv koronavirusa između predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i izvršnog direktora Pfizera.

Istražitelji iz Ureda evropskog javnog tužitelja (EPPO) posljednjih su mjeseci preuzeli istragu od belgijskih tužitelja, koji su istraživali von der Leyen zbog "uplitanja u javne poslove, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa", stoji u pravnim dokumentima u koje su uvid imali Politico i glasnogovornik tužilaštva u Liegeu. Iako tužitelji EPPO-a istražuju potencijalna kaznena djela, u vezi s tim slučajem još uvijek nitko nije optužen, šiše Politico.

Istragu su u početku otvorile belgijske vlasti u gradu Liegeu početkom 2023., nakon kaznene prijave koju je podnio lokalni lobist Frédéric Baldan. Kasnije su mu se pridružile mađarska i poljska vlada, iako je potonja u procesu povlačenja svoje žalbe nakon izborne pobjede prveuropske vlade koju vodi Donald Tusk, rekao je glasnogovornik poljske vlade za Politico.

Afera Pfizergate

Baldanova pritužba bila je fokusirana na navodnu razmjenu SMS poruka između Von der Leyen i šefa Pfizera Alberta Bourle uoči najvećeg sporazuma o vakcinama u EU na vrhuncu pandemije covida-19, u aferi nazvanoj "Pfizergate".

New York Times, koji je prvi otkrio da je do razmjene došlo kad su čelnici Evropske komisije i Pfizera dogovarali uslovu, pokrenuo je paralelnu tužbu protiv Komisije nakon što je odbila otkriti sadržaj poruka usprkos zahtjevu za pristup dokumentima.

Vijest da EPPO sada istražuje slučaj stavlja dodatan naglasak na ulogu predsjednice Komisije u megadogovoru o vakcinama, čija je vrijednost procijenjena na više od 20 milijardi eura. EPPO vodi panevropske istrage finansijskog kriminala i u teoriji bi mogao zaplijeniti mobitele i drugi relevantni materijal iz ureda Komisije ili u drugim zemljama u Evropi, poput Njemačke iz koje je Von der Leyen.

Do ovakvog razvoja događaja dolazi u delikatnom trenutku za šeficu EU, jer uskoro slijede europski izbori, a u Briselu se očekuje da će Von der Leyen dobiti drugi mandat na čelu Europske komisije, koja dosad ne samo da je odbijala otkriti sadržaj SMS-ova nego nije potvrdila ni njihovo postojanje.

Ugovor vrijedan više milijardi eura

Sporazum, dogovoren na vrhuncu pandemije 2021., izvorno se smatrao trijumfom Von der Leyen. No sama količina kupljenih vakcina od tada je izazvala čuđenje, a Politico je krajem prošle godine otkrio da je propalo doza vakcina u vrijednosti od najmanje 4 milijarde eura. Ugovor o vakcinama s Pfizerom u međuvremenu je ispregovaran pod drugačijim uvjetima.

Borci za transparentnost i neki politički protivnici pokušali su izvršiti pritisak na Komisiju da progovori o slučaju, ali Von der Leyen je dosad izbjegavala govoriti o tome. U odgovoru na izravno pitanje koje joj je Politico postavio o nestalim tekstualnim porukama, Von der Leyen je rekla: "Sve što je potrebno o tome je rečeno. Mi ćemo čekati rezultate".

Godine 2022. EPPO je objavio da općenitije promatra nabavu vakcina u EU, ali ovo je prvi put da je ured izričito povezan s Pfizergateom.

Slučaj koji sada razmatra EPPO objedinjuje nekoliko različitih pravnih, političkih i financijskih niti - te je isprepleten s tužbama koje je farmaceutski div Pfizer pokrenuo protiv Mađarske i Poljske.

Prošle je godine Baldan, 36-godišnji belgijski lobist povezan sa skupinom Bon Sens, koja je skeptična prema vakcinama, podnio krivični prijavu u Belgiji u vezi s ulogom Von der Leyen u pregovorima o vakcini s Pfizerom zbog, kako on navodi, "miješanja u javne funkcije, uništavanja SMS-a, korupcije i sukoba interesa", stoji u pravnim informacijama koje je iznio njegov advokat.

Dodatna težina optužbe

Dodatak evropskih vlada njegovoj tužbi daje težinu onome što bi se inače moglo smatrati ličnim križarskim ratom. Mađarska, koju vodi Viktor Orban, nepokolebljivi protivnik Von der Leyen, također je podnijela žalbu u vezi s ulogom predsjednika Komisije u pregovorima o vakcinama s Pfizerom, rekla su dva izvora upućena u slučaj, koji su željeli ostati anonimni zbog osjetljivosti teme.

Poljska je podnijela vlastitu žalbu prošlog studenog, potvrdio je glasnogovornik poljske vlade. Međutim, nakon izbora Tuska u decenbrz, "nova vlada radi na povlačenju Poljske iz ovih postupaka", rekao je glasnogovornik.

Pojedinosti slučaja nisu javne, ali upućeni su rekli da, iako se žalba koju je podnijela Mađarska razlikuje od Baldanove, fokusirana je na istu razmjenu tekstualnih poruka. Pritužba Poljske bila je u istom smjeru, rekle su dvije osobe upoznate s detaljima slučaja.

Pfizer je također tužio Mađarsku i Poljsku zbog neplaćanja doza vakcina nakon zaustavljanja isporuka, navodeći kao razlog preveliku ponudu i finansijski pritisak rata u Ukrajini. Dužnosnik Evropske komisije rekao je da Komisija nema saznanja o mogućim postupcima osim iz novinskih članaka.