Slučaj Palestina
0

Evropska unija pozdravila Obamin stav o granicama iz 1967.

FENA
Evropska unija je u petak "srdačno pozdravila" apel američkog predsjednika Baracka Obame da se palestinska država osnuje na temelju granica iz 1967. godine.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton "srdačno je pozdravila" Obaminu tvrdnju da bi granice između Izraela i Palestine trebalo da budu utemeljene na granicama iz 1967. godine, s izmjenama o kojim bi se složile obje strane", naglasila je njena glasnogovornica Maja Kocijančić.

To također pretpostavlja "državu Izrael, čija bi uznemirenost zbog sigurnosne situacije bila umirena, i dogovor o pitanjima koja smo pokrenuli, kao što je pitanje Jerusalema i izbjeglica", precizirala je ona za štampu, javio je AFP.

Predsjednik Obama je kazao da će "trajan mir doći kada budu dvije države za dva naroda" i naglasio da "granice Izraela i Palestine treba da budu utemeljene na granicama iz 1967. godine, s izmjenama oko kojih bi trebalo da se dogovore obje strane kako bi uspostavile sigurne i priznate granice za obje države".

Ovim riječima, Obama se približio stavu koji Evropljani već dugo zagovaraju.