Pojašnjenje odluke
29

Evropska unija otvara granice samo za one koji su primili vakcine koje su odobrene u EU

G. M.
Prema odluci koju su danas donijeli ambasadori EU, granice Evropske unije bi trebale biti otvorene za putnike koji su primili obje doze vakcine protiv koronavirusa, ali samo onih vakcina koje su odobrene u Evropskoj uniji.
Podsjetimo, u Evropskoj uniji su odobrene vakcine Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. Ruska i kineske vakcine nisu odobrene u EU.

Osim toga, Evropska unija će napraviti listu zemalja u kojima je povoljna epidemiološka situacija na koje će se ova pravila odnositi.

Naime, ambasadori u Vijeću EU složili su se danas da ažuriraju pristup putovanjima izvan EU-a.

“Vijeće EU je sada preporučilo državama članicama da ublaže neka od trenutnih ograničenja, posebno za one koji su vakcinisani vakcinama koje je odobrila EU. Vijeće bi također trebalo uskoro proširiti popis zemalja koje nisu članice EU-a u kojima je dobra epidemiološka situacija iz kojih je putovanje dopušteno na temelju novih danas dogovorenih kriterija”, rekao je Christian Wigand, jedan od glasnogovornika Evropske unije.

Odluku Vijeća EU pozdravili su iz Evropske komisije.

"Pozdravljamo sporazum Vijeća EU o ažuriranju pristupa putovanjima izvan EU-a. Vijeće sada preporučuje zemljama EU-a da ublaže neka od trenutnih ograničenja, posebno za one vakcinisane vakcinama koje su odobrene u EU", objavljeno je na Twitteru Evropske komisije.