Herman van Rompuy
0

"Evropska unija je uz narod Haitija"

FENA
Herman van Rompuy (Foto: Reuters)
Herman van Rompuy (Foto: Reuters)
Evropska unija je duboko pogođena nesrećom koja je zadesila Haiti, zemlju s kojom Evropljani imaju brojne veze, saopćio je u ponedjeljak predsjednik Vijeća EU-a Herman van Rompuy.

"Moje srce je uz porodice brojnih žrtava ove katastrofe. Nadam se da će se povrijeđeni ubrzo oporaviti a spasilački timovi nastaviti potragu i oslobađati ljude zarobljene ispod ruševina", istakao je Van Rompuy.

Evropska unija i njezine članice su nakon nesreće brzo reagirale, u suradnji s međunarodnim partnerima, radi olakšavanja patnje naroda Haitija i osiguravanja minimuma uvjeta za život.

Iz Evrope su na Haiti upućeni različiti oblici pomoći – ljekari, vatrogasci, jedinice za pročišćavanje vode, šatori, deke i ostale vitalne zalihe, navedeno je u saopćenju koje prenose agencije.

Visoka povjerenica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton danas na izvanrednom sastanku s predstavnicima Vijeća za vanjske poslove raspravlja o budućoj koordiniranoj akciji EU-a radi osiguravanja materijalne pomoći i rekonstrukcije koja je potrebna Haitiju.

Van Rompuy je, u suradnji s Ashton i španskim premijerom Joseom Luisom Sapaterom, odlučio situaciju na Haitiju podignuti na najviši politički nivo u EU-u i iznese problematičnu situaciju na predstojećem neformalnom sastanku šefova država Unije koji će biti održan 11. februara u Bruxellesu, zaključuje se u saopćenju.