"Ugrožavanje sloboda"
13

Evropska unija i Poljska u novom političkom ratu: Razlog su pronašli u branju gljiva

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tenzije između Brisela i Poljske sveprisutne su već duži period, a posljednja tema o kojoj se pokrenula rasprava je ni manje ni više nego branje gljiva.

Naime, član poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) i zamjenik premijera Jaroslaw Kaczynski izjavio je kako Evropska unija pokušava Poljacima zabraniti osnovnu slobodu branja gljiva u državi.

"Imamo tu slobodu, idemo u branje gljiva. Ogroman dio Poljaka ide u berbu gljiva. To je dio naše slobode i nećemo dozvoliti da nam se ta sloboda uzme", rekao je on.

Kaczynski je iste tvrdnje potvrdio i u intervjuu za desničarski nedjeljnik Sieci te je izjavio kako će, ukoliko opozicija osvoji vlast na izborima koji su zakazani za oktobar, Brisel preuzeti kontrolu nad poljskim šumama.

Kada se govori o problemu branja gljiva, Euronews piše kako je Evropska unija ranije potaknula ograničenja koja se odnose na količinu gljiva koje privatnik može ubrati za vlastite potrebe.

"Međutim, zemlje članice vode različite politike na terenu. Poljski i češki zakoni ne postavljaju ograničenja u tome koliko se u prosjeku gljiva može ubrati. U slučaju Češke, branje gljiva smatra se srodno sportu, a Hidrometeorološki institut Češke redovno objavljuje karte koje ukazuju na najbolje uslove za branje gljiva. S druge strane, Francuska i Njemačka imaju ograničenje od 250 grama", navodi se.

Prema Članu 4. Ugovora o funkcionisanju EU, određene nadležnosti mogu biti podijeljene između EU i država članica i mogu se odnositi na unutrašnje tržište, transport, životnu sredinu, poljoprivredu i ribarstvo. Ipak, šumarstvo nije među njima.

"Čak i ako Brisel odluči da EU uvede u nadležnosti i ovaj segment, ovaj alat bi se primjenjivao samo ako se smatra da Brisel može obavljati mnogo bolji posao od države članice u rješavanju ovog pitanja. Najvažnije je to što se ne mogu odlučiti da prodaju ili preuzmu kontrolu nad poljskim šumama, kao i gljivama, iz hira", zaključuje se.

Inače, parlamentarni izbori u Poljskoj zakazani su za 15. oktobar, a na njima će se najveća bitka voditi između aktuelne vladajuće partije Pravo i pravda te opozicije koju predvodi Donald Tusk.