Traju od 2005. godine
25

Evropska unija bi mogla suspendovati pristupne pregovore o članstvu Turske

B. R.
Napeti odnosi između Evropske unije i Turske (Foto: EPA-EFE)
Napeti odnosi između Evropske unije i Turske (Foto: EPA-EFE)
Turski dnevni list Daily Sabah je objavio da bi Evropska unija mogla zvanično suspendovati pristupne pregovore s Turskom ako ova zemlja i dalje bude na "autokratskom putu". Ovaj list se poziva na izvor iz Parlamenta EU.

Shodno tom izvoru, Unija je ocijenila da su osnovne slobode u Turskoj ugrožene. Članovi Odbora za vanjske poslove Parlamenta EU, njih 49, su podržali, četiri su bila protiv, a 14 suzdržano prilikom glasanja o izvještaju o kandidaturi Turske.

Predstoji da ga razmotre druga nadležna tijela, a ako bude prihvaćen, bit će službeni stav unijskog zakonodavnog tijela.

Pregovori su počeli 2005. godine, ali već godinama stagniraju i zvanično nisu suspendovani. Pretpostavlja se da je uniju dodatno naljutilo ponašanje Turske na Istočnom Mediteranu.

Prema riječima umjereno ljevičarskog europarlamentarca iz Španije Nacha Sancheza, ovaj izvještaj sadrži najteže kritike situacije u Turskoj do sada.

"Odnosi se na ono što se nažalost u posljednje dvije godine dešava, a prije svega na području ljudskih prava i vladavine prava", dodao je Sanchez.

Kada je 2003. lider vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Recep Tayyip Erdogan prvi put izabran za premijera Turske, država je napravila veliki pomak ka članstvu u EU. No, sada zvaničnici Unije ne misle da Turska radi na unapređenju demokratije.

Spor na Istočnom Mediteranu nije jedini razlog napetih odnosa između EU i Turske. Postoji nezadovoljstvo zbog uloge Turske u Siriji i odnosa prema migrantima i izbjeglicama.

Turska je država koja najduže pokušava postati članica unije. Za kandidaturu je aplicirala 1987. godine, a tek 1999. je dobila status kandidata. Pregovori za članstvo su počeli 2005. i još traju, piše Daily Sabah.