{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Evropska komisija želi da regulira cijene SMS poruka

F
FENA
18.1.2008. u 14:07
0
0
Evropska komisija želi da regulira cijene SMS poruka
0
Evropska komisija želi da regulira cijene SMS poruka
Evropska komisija (EK) bi, poslije prošlogodišnje intervencije u oblasti cijena razgovora mobilnim telefonima u inostranstvu (roaming), ove godine mogla da se pozabavi i cijenama SMS poruka, također upućenim iz drugih zemalja.
To je obznanila evropska povjerenica za informacijske tehnologije i medije Viviane Reding, koja, zbog mjera koje preduzima u smanjivanju cijena "mobilnih" usluga, nije baš omiljena među operaterima mobilne telefonije.

"Postoje izvjesne sumnje u pogledu cijena SMS poruka iz inostranstva. Pratit ćemo njihov razvoj vrlo pažljivo i na kraju ove godine reagirat ćemo na odgovarajući način", rekla je Reding prilikom objavljivanja izvještaja Udruženja evropskih regulatora.

To udruženje se bavi ocjenjivanjem prelaska pojedinih mobilnih operatera na regulirane cijene za roming.

Operateri, ipak, neće čekati eventualno naređenje Evropske komisije, što potvrđuje, recimo, i slučaj "Telefonike" koja je već objavila da će korisnicima u pet evropskih zemalja još prije ljeta smanjiti cijenu slanja SMS poruka u okviru EU za 40 posto, na maksimalno 0,32 eura po poruci.

Takse za pozive s mobilnih telefona u inostranstvo pale su poslije uvođenja naredbe EU za čak 60 posto.

U čitavom nizu zemalja je čak moguće zvati i po nižoj cijeni od one koju je propisala Evropska unija, pošto "eurotarifa" sadrži samo maksimalnu cijenu za poziv, a operaterima je dozvoljeno da, ukoliko to žele, naplaćuju i manje, što mnogo njih i čini.

Najjeftinije mogu da zovu Holanđani koji u inostranstvu plaćaju samo 20 eurocenti za dolazne i odlazne pozive. Slijede Velika Britanija, Irska i Belgija. Komisija, vjerovatno, sličan razvoj događaja priželjkuje i kod slanja SMS poruka iz inostranstva.

Međutim, i kod tih jeftinijih razgovora neki problemi su i dalje prisutni. Reding, recimo, ima primedbu na to što neki operateri korisnicima obračunavaju minut razgovora, umjesto onoliko koliko su zaista razgovarali. I kad korisnik razgovara, naprimjer, 20 sekundi, plaća minut, prenio je Tanjug.

Po takozvanoj eurotarifi, odnosno reguliranim cijenama trenutno može da zove nekoliko stotina miliona korisnika u cijeloj EU.

Tu je maksimalna gornja cjenovna granica propisana na 49 eurocenti za minut pozivnog razgovora, a 24 centa za dolazni razgovor, bez poreza na dodatnu vrijednost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: