{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska komisija u utorak usvaja paket o proširenju

F
FENA
15.4.2018. u 10:47
5
28
Evropska komisija u utorak usvaja paket o proširenju
5
Evropska komisija u utorak usvaja paket o proširenju
Foto: EPA-EFE
Evropska komisija će u utorak na sastanku u Strasbourgu usvojiti paket o proširenju. Evropska komisija je uvijek do sada paket o proširenju, koji uključuje strategiju o proširenju i izvještaje o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja, objavljivala u novembru.
Sada je to prebačeno na proljeće, a zadnji paket usvojen je prije godinu i po dana u novembru 2016. Ovaj put je strategija o proširenju objavljena dva mjeseca prije izvještaja o napretku, u februaru ove godine, ali samo za zemlje zapadnog Balkana, ne i za Tursku, s kojom EU ima otvorene pregovore, iako su oni u potpunom zastoju.

U izvještajima o napretku Komisija ocjenjuje aspirante na članstvo u pogledu poštovanja temeljnih evropskih vrijednosti, poput vladavine prava, dobrosusjedskih odnosa, reformi u području pravne države, javne uprave, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te privrednih reformi, prenosi Hina.

Paketom proširenja obuhvaćeno je sedam država - Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija te Turska.

Najdalje u procesu su odmakle Crna Gora i Srbija, Makedonija i Albanija imaju status kandidata ali čekaju na datum za početak pregovora, BiH čeka na mišljenje Komisije o njezinu zahtjevu za članstvo, dok je Kosovo na začelju i u najtežoj je situaciji jer pet zemalja članica ne priznaje njegovu nezavisnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: