Zbog izbora u junu
0

Evropska komisija traži da društvene mreže suzbiju dezinformisanje birača

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Evropska komisija traži od Facebooka, TikToka, mreže X i drugih internetskih platformi da suzbiju dezinformisanje birača uoči junskih izbora u Evropskom paralementu.

Smjernice koje su usvojene danas usmjerene su na internetske platforme s više od 45 miliona aktivnih korisnika u EU, zbog čega se nastoje riješiti problem vezani za obmanjujući politički sadržaj i štetni AI sadržaj.

Iako smjernice nisu pravno obavezujuće, Komisija bi mogla pokrenuti formalni postupak protiv svake platforme koja odstupa od odredbi o izborima i demokratskim procesima.

Ovo bi moglo dovesti do kažnjavanja izvršnih vlasti od čak 6 posto globalnog prometa na neusklađenim platformama i pretraživačima.

Ovaj potez dio je napora Brisela da suzbije sklonost industrije ka samoregulaciji.

Visoki zvaničnik EU rekao je da su smjernice odgovor na "prijetnju" integritetu izbora u bloku, posebno zbog brzog uvođenja generativne umjetne inteligencije i širenja obmanjujućih lažnih sadržaja koji "siju podjele" u evropskim društvima.

Prošlog oktobra je snimak kandidata na slovačkim izborima koji tvrdi da je lažirao glasanje postao viralan, a zatim je utvrđeno da je riječ o lažnom snimku.

Prema novom okviru, od platformi će se zahtijevati da hitno označe takve visokorizične situacije u okviru novog mehanizma za reagovanje na incidente i da sarađuju s evropskim i nacionalnim vlastima, nezavisnim stručnjacima i organizacijama civilnog društva u borbi protiv novih prijetnji.

Nekoliko kompanija kaže da su se već suočile s izazovom uvođenja predizbornih mjera prije izbora u junu. Google, Meta i TikTok uspostavili su takozvane izborne centre za borbu protiv dezinformacija oko glasanja.