Svijet
0

Evropska komisija demantovala da priprema novi Marshallov plan

FENA
Pia Ahrenkilde
Pia Ahrenkilde
Evropska komisija (EK) u ponedjeljak je demantovala navode da priprema program ulaganja vrijedan 200 milijardi eura, o čemu je tokom vikenda pisao španski dnevnik El Pais.

"Riječ je o špekulaciji, navedene brojke nemaju utemeljenje u stvarnosti", izjavila je glasnogovornica Evropske komisije Pia Ahrenkilde, dodajući da EU već ima svoj plan za ekonomski rast, to jest strategiju Evropa 2020.

Španski dnevnik El Pais objavio je u nedjelju, pozivajući se na neimenovane izvore, da Komisija priprema neku vrstu Marshallova plana, koji uključuje ulaganja od 200 milijardi eura u u infrastrukturu, ekološku proizvodnju energije i razvijenu tehnologiju. U posljednje vrijeme u Evropskoj uniji (EU) sve se više spominje ekonomski rast jer se pokazuje da program štednje ne može sam riješiti krizu.

EK-a ističe da mjere štednje, ograničavanje javnih dugova i fiskalna disciplina, što je zacementirano u fiskalnom paktu, nije u suprotnosti s programom ekonomskog rasta, nego da se te dvije stvari nadopunjuju.

"Ovdje nije riječ o tome da se bira između fiskalne discipline i rasta, nego su to dvije komplementarne stvari", rekla je glasnogovornica Komisije.