Svijet
0

Evropska komisija će pregovarati sa Rusijom o Južnom toku

SRNA
Evropska unija dala je mandat Evropskoj komisiji da pregovara sa Rusijom o gasovodu Južni tok, saopštio je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

"Održali smo danas konsultacije sa ministrima zemalja učesnica tog projekta. Odlučili smo da Evropska komisija, tokom pregovora sa našim ruskim partnerima, vodi računa da bude osigurano poštovanje evropskih regulativa“, izjavio je Etinger na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara energetike država članica EU.

On je dodao da će Komisija učestvovati u pregovorima o izvršavanju neophodnih izmjena međudržavnih bilateralnih sporazuma između Rusije i šest država EU o gasovodu Južni tok.

"O ovoj temi biće riječi na sastanku u januaru u Moskvi“, dodao je Etinger.

Evropski komesar je rekao da gasovod Južni tok predstavlja važan element evropske energetske mreže, prenosi RIA Novosti.

"Ne protivimo se ovom projektu, već samo tražimo da se obezbijedi primjena evropskih pravila“, zaključio je Etinger.

Početkom decembra Evropska komisija uputila je zvanično pismo ruskom ministarstvu energetike, ističući potrebu da se revidiraju sporazumi sa tranzitnim zemljama kroz koje će proći gasovoda Južni tok.

Prema podacima Komisije, bilateralni sporazumi koje je Rusija potpisala sa Austrijom, Bugarskom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Srbijom krše zakon EU.