vijesti
1

Počela izgradnja Južnog toka kroz Srbiju

Anadolija
Tomislav Nikolić na ceremoniji (Foto: SRNA)
Tomislav Nikolić na ceremoniji (Foto: SRNA)
Svečanom ceremonijom u Beogradu i zavarivanjem prvog spoja cijevi na gasovodu u Šajkašu kod Novog Sada, počela je izgradnja dionice gasovoda Južni tok kroz Srbiju.

Povodom početka izgradnje gasovoda Južni tok kroz Srbiju priređena je svečana ceremonija u Palati Srbija u Beogradu, a ceremoniju je govorom otvorio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, pročitano je pismo predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, a potpisana su i tri ugovora, javlja dopisnik Anadolu agency.

Otvarajući ceremoniju, predsjednik Nikolić je rekao da su srpski i ruski narod ispisali mnoge stranice zajedničke historije, naročito tokom proteklog vijeka, punog nemira i ratova. "I našoj generaciji pripala je čast da napiše stranicu historije našeg prijateljstva, ali novu i drugačiju“, rekao je.

Navodeći da svjesni odgovornosti pred precima i potomcima, kako kaže Nikolić, danas ruski i srpski partneri podižu novi spomenik, spomenik napretka i povezivanja radom. Ističući povezanost Srbije i Rusije preko slavenskog porijekla, jezika, vjere, kulture, Nikolić je rekao i da "od danas nas povezuje nova energija, ona koja je Rusiju već povezala sa najmoćnijim partnerima u Evropi".

Nikolić je naveo da Južni tok "koji je danas postao stvarnost Srbije nije samo priča o ispunjavanju energetskog sporazuma među dvije države" i dodao: "Južni tok je simbol povezivanja država i naroda i poruka svijetu da jedino zajedničkim nastojanjima i smjelim poslovnim projektima uvijek i svuda gradimo red i mir".

U ovom projektu Rusije, prema riječima Nikolića, Srbiji je pripalo posebno mjesto: "Upravo ovdje će biti instalirano regionalno energetsko čvorište, sa teritorije Srbije ići će interkonekcije za Hrvatsku, Mađarsku, Republiku Srpsku, možda i Makedoniju“, rekao je Nikolić.  

Nakon obraćanja Tomislava Nikolića, pročitano je pismo predsjednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina. U pismu Putina, koje je pročitao ruski ministar energetike Aleksandar Novak, između ostalog, navedeno je da će "gasovod Južni tok u Srbiji, obezbijediti sigurnost isporuke goriva, međunarodnu bezbjednost, ulaganja u nova radna mjesta i postati jedan od ključnih energetskih centara u Evropi“.

Na ceremoniji su potpisana i tri ugovora i to Protokol o odobravanju kredita između kompanije   Srbijagasa i Gasproma, Ugovor o transportu gasa kroz teritoriju Srbije i ugovor o povjeravanju obavljanja djelatnosti od opšteg interesa između ministarstva energetike i zaštite životne sredine i kompanije Južni tok, koji su potpisali Dušan Bajatović direktor Srbijagasa, Aleksej Miler predsjednik "Gasproma“ Aleksandar Siromjatin, zamjenik direktora Gasproma i ministrica energetike Zorana Mihajlović. 

Ceremoniji su prisustvovali i premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Izgradnju "Južnog toka" kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće "Južni tok Srbija", u kojem Srbijagas ima 49 posto, a ruski Gasprom 51 posto vlasništva. Izgradnja će trajati dvije godine, a puštanje u rad gasovoda planirano je od 2016. godine.