Svijet
0

Evropska dominacija Berlina i Pariza

FENA
Evropom će narednih godina dominirati Berlin i Pariz, ocjenjuju danas britanski komentatori povodom načelnog usvajanja novog "Evropskog sporazuma" na tek završenom samitu lidera Evropske unije.

Samit je, tvrde komentatori u Londonu, potvrdio tu dominaciju jer je prihvaćen sporazum čiji su stvarni autori Njemačka i Francuska.

Istovremeno, podsjeća Financial Times to je pobjeda njemačke kancelarke Angele Merkel koja se pokazala kao veoma vješt pregovarač.

Većina britanskih analitičara tvrdi da je "novi sporazum" u suštini isti kao i "evropski ustav".

Britanski premijer Toni Blair, kome je to bio posljednji evropski samit, jer iduće sedmice napušta mjesto premijera, tvrdi da su prihvaćene sve britanske primjedbe i da je zato glasao za sporazum.

Blair ističe da je Britanija dobila pravo da zadrži svoj pravni sistem u ključnim oblastima kao i visok stepen samostalnosti u vanjskoj politici. Tako, tvrdi Blair, London je dobio garancije da formiranje zasebne diplomatske službe i ministar vanjskih poslova Evropske unije neće ugroziti britansko mjesto stalnog člana Vijeća sigurnosti.

Zbog toga, smatra odlazeći premijer, Britaniji nije potreban referendum o novom evropskom sporazumu.

Tiražni Daily Mail tvrdi, međutim, da je referendum ipak neophodan jer je Blair praktično prihvatio sve ono što su tražile Njemačka i Francuska.

To je, precizira list, "evropski ustav" samo pod drugim imenom.

Slične ocjene iznosi i Financial Times koji ukazuje da je Britanija praktično prihvatila sve ono što je bilo u prijedlogu sporazuma i prije samita. List posebno izdvaja prihvatanje ograničenja slobodne konkurencije i tržišta u Evropskoj uniji što tumači kao Blairov poraz. Premijer Blair godinama je tražio od Unije da prihvati neoliberalne principe u ekonomiji.

I komentator Daily Telegrapha smatra da je Britanija poražena ali ističe da je najveći gubitnik Poljska koja je poslije Blairovog prihvatanja sporazuma ostala potpuno izolovana. Na samitu se, međutim, primjećuje taj list, iskristalisala ekipa zemalja koja će i ubuduće, kako precizira, "iritirati Brisel".

Pored Britanije tu su Poljska, Češka Republika i Holandija. Zanimljivo je da su to zemlje koje su istovremeno i najbliži američki saveznici u Evropskoj uniji.

Današnja štampa saznaje da je budući premijer Gordon Brown nezadovoljan sporazumom i onim što je Blair prihvatio u Briselu. Brown je, tvrdi se, nekoliko puta telefonirao Blairu ali nije imao uspjeha.