{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Evropo, gotovo je sa životom na kreditnu karticu!"

F
17.6.2010. u 14:59
0
9
"Evropo, gotovo je sa životom na kreditnu karticu!"
0
"Evropo, gotovo je sa životom na kreditnu karticu!"
Jerzy Buzek (Foto: EPA)
Predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek zauzeo se u Bruxellesu na sastanku čelnika 27 zemalja članica EU-a za to da se evropskim građanima otvoreno kaže da se više ne može živjeti zaduživanjem na kreditnu karticu.
"Kada poduzimamo reforme, moramo biti potpuno otvoreni prema našim građanima. Moramo im reći istinu - da se mora okončati kultura življenja na kreditnu karticu, s posuđenim novcima", rekao je Buzek na početku sastanka na vrhu zemalja članica Evropske unije.

Čelnici EU-a započeli su u četvrtak u Bruxellesu jednodnevni sastanak na vrhu na kojem će pokušati dogovoriti mjere za jačanje budžetske discipline i veću koordinaciju ekonomskih politika kako bi se spriječilo ponavljanje sadašnje dužničke krize u zemljama članicama.

Svaki samit EU-a tradicionalno započinje sastankom s predsjednikom Evropskog parlamenta.

"Moramo platiti račun, u suprotnom ukrast ćemo našoj djeci nasljedstvo, a vjerojatno i njihovoj djeci. Moramo reći našim građanima da ćemo morati imati duži radni dan, kasnije odlaziti u penziju i živjeti unutar svojih mogućnosti", istakao je Buzek u svom govoru čelnicima.

Buzek je rekao da je stanje u Evropi gore nego u Sjedinjenim Američkim Državama i novim ekonomskim silama. Zauzeo se za jaču koordinaciju ekonomskih politika na razini svih 27 zemalja članica, a ne samo eurozone, što je donedavno tražio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

"Uz monetarnu uniju, moramo imati i ekonomsku uniju, s koordiniranim fiskalnim i financijskim politikama i na taj način stvoriti temelje za izlaz iz krize. Svih 27 zemalja članica mora biti u u to uključeno", rekao je Buzek.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: