Sljedeće sedmice
0

Ministri EU o strmoglavom padu eura

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri finansija Evropske unije sljedeće sedmice će tražiti odgovore na strmoglavi pad vrijednosti eura, a u Strasbourgu se na plenarnom zasjedanju okupljaju zastupnici Evropskog parlamenta.

U ponedjeljak navečer na redovitom sastanku u Bruxellesu okupit će se ministri finansija euro-skupine, 16 zemalja članica koje dijele zajedničku valutu, a u utorak će im se pridružiti njihovi kolege ostalih zemalja članica.

U utorak na rubu sastanka Vijeća za gospodarstvo i financije (ECOFIN), održat će se i sastanci s ministrima financija kandidatskih zemalja Hrvatske, Turske i Makedonije. Riječ je o redovitim sastancima s kandidatskim zemljama koji se održavaju jednom godišnje.

U prošlu nedjelju čelnici zemalja euro-zone dogovorili su program za stabilizaciju eura u iznosu od 750 milijardi eura, što je nakratko dovelo do naglog skoka eura, ali je vrlo brzo splasnula euforija i euro se krajem tjedna spustio na 1,2355 dolara, najnižu razinu od oktobra 2008. godine.

Očito je da je na finansijskim tržištima prevladao dojam da plan EU-a predstavlja samo kratkoročno rješenje i da ne nudi rješenja za strukturne probleme.

Predsjednik Evropske središnje banke Jean-Claude Trichet izjavio je da se tržišta nalaze u "najtežoj situaciju nakon Drugog svjetskog rata". Jedan od glavnih ekonomista Europske središnje banke Juergen Stark kaže da je euro-zona svojim planom samo dobila na vremenu i da se bez gospodarskih reformi i jačanja proračunske discipline ne mogu očekivati promjene.

Evropska komisija je u srijedu predložila mjere za jačanje nadzora nad proračunima zemalja članica, koje uključuju i sankcije za one zemlje koje se ne pridržavaju dogovorenih pravila.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble najavio je da će od kolega iz euro-skupine tražiti donošenje "zajednički usuglašenog programa" za smanjenje proračunskih deficita u euro-zoni.

O planu za spašavanje eura i prijedlozima za veću usklađenost gospodarskih politika u EU-u raspravljat će i zastupnici Evropskog parlamenta, koji od ponedjeljka do četvrtka zasjedaju u Strasbourgu u plenarnom sastavu. Rasprava o financijskoj i gospodarskoj krizi održat će se u srijedu kada će Vijeće zastupnicima predstaviti odluke izvanrednog summita euro-zone, a Komisija svoje prijedloge o jačanju ekonomskog upravljanja u euro-zoni.

Zastupnici će također raspravljati i glasovati o nekoliko zakonskih tekstova, između ostaloga i o prijedlogu da se direktiva o radnom vremenu primjenjuje i na sve vozače autobusa i kamiona, uključujući i samostalne obrtnike.

U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaju i ministri poljoprivrede i ribarstva, koji će raspravljati o konkurentnosti na međunarodnoj razini europskog modela poljoprivredno-prehrambene industrije. EU želi pojačati svoju nazočnost na svjetskom tržištu u tom sektoru.