{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropljani žele rezoluciju UN-a o Jemenu

F
10.10.2011. u 20:02
0
3
Evropljani žele rezoluciju UN-a o Jemenu
0
Evropljani žele rezoluciju UN-a o Jemenu
Foto: AFP
Evropske zemlje vrše pritisak na Vijeće sigurnosti UN-a da donese rezoluciju u kojoj će predsjednik Jemena Ali Abdulah Saleh biti pozvan da prepusti vlast, izjavili su u ponedjeljak diplomati.
Još u šoku zbog neuspjeha njihovog nacrta rezolucije o Siriji, na koji su Rusija i Kina stavili veto, evropski diplomati ističu kako se nadaju da Rusija neće blokirati njihove nove napore u vezi s rezolucijiom o Jemenu.

Jemenski ambasador u UN-u Jamal Benomar treba da prikaže situaciju u Jemenu pred Vijećem sigurnosti u utorak, a nacrt rezolucije bi mogao biti dostavljen zemljama članicama Vijeća narednih dana, kazali su diplomati.

Dok se u glavnom gradu Jemena održavaju demonstracije na kojim se Ujedinjene nacije pozivaju na djelovanje, evropski diplomati, uz podršku SAD-a, nastoje da izrade nacrt rezolucije koja će podržati mirovni plan Vijeća za saradnju u Zalivu, koje se zalaže za odlazak Saleha i nove izbore u zemlji.

Predsjednik Saleh na vlasti već 33 godine odbio je da potpiše taj plan i nasilje se nastavilo nakon njegovog povratka u zemlju poslije liječenja u Saudijskoj Arabiji prošli mjesec. Stotine ljudi su ubijene tokom demonstracija protiv Saleha od januara ove godine.

Rezolucija će uputiti apel Salehu da "potpiše i provede političko rješenje" koje predlaže Vijeće za saradnju u Zalivu, kazao je jedan diplomat.

Rezolucija će zahtijevati da sve strane odmah prekinu s nasiljem i da sve grupe povuku oružje s javnih mjesta, kazao je diplomat.

Diplomati su insistirali da rezolucija ne ističe prijetnju sankcijama ili drugim mjerama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: