Evropljani podijeljeni oko ulaska Turske u EU

S
SRNA
24.1.2010. u 18:11
0
28
Evropljani podijeljeni oko ulaska Turske u EU
0
Evropljani podijeljeni oko ulaska Turske u EU
Evropljani su podijeljeni oko pitanja mogućeg članstva Turske u EU, rezultati su najnovijeg istraživanja.
Prema rezultatima ankete, provedene u pet zemalja EU, 47 odsto ispitanika podržava članstvo Turske u bloku, 47 odsto se protivi, a šest odsto nema stav o tome.

Kada je to pitanje postavljeno u kontekstu referenduma, 52 odsto ispitanika bilo je protiv članstva u EU, 41 odsto je podržalo, dok je sedam odsto nije dalo odgovor.

Istraživanje, koje su zajednički uradili Univerzitet Bogaziči u Istanbulu, Univerzitet u Granadi na jugu Španije, kao i Univerzitet u Madridu, obuhvatilo je 5 000 ispitanika u Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Španiji tokom avgusta i septebra.

Najjsnažnije protivljenje članstvu Turske je u Francuskoj, gdje se 64 odsto ispitanika izasnilo da će se usprotiviti tome na referendumu, u Njemačkoj 62 odsto i u Britaniji 46 odsto.

Istraživanje je pokazalo da bi u Poljskoj 54 odsto građana na referendumu podržalo članstvo Turske u EU, a u Španiji 53 odsto.

Na pitanje da iznesu argumente zašto su protiv članstva Turske u EU, 39 odsto ispitanika reklo da je "Turska muslimanska zemlja i nije kompatibilna sa zajedničkim hrišćanskim korijenima Evrope".

EU počela je pregovore o članstvu sa Turskom 2005. godine, ali proces je usporen dijelom zbog protivljenja nekih zemalja, posebno Francuske i Njemačke, koje su zabrinute da jedna većinski muslimanska zemlja od 71 miliona stanovnika uđe u EU.


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: