Svijet
9

Evropa u stanju visoke pripravnosti zbog terorističkih napada

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropa je u stanju pripravnosti, provode se antiterorističke racije i hapšenja islamističkih militanata. Više od 20 osoba je uhapšeno u Belgiji, Francuskoj i Njemačkoj, a i Belgijanci, kao i Francuzi raspoređuju policijske trupe po gradovima.

Sigurnost je pojačana u nekoliko zemalja nakon što je u Parizu ubijeno 17 osoba. Najveća zabrinutost postoji zbog povratka mladih Evropljana koji su otišli da se bore na strani militanata sa Bliskog istoka.

Belgija je u visokom stanju pripravnosti nakon antiterorističke akcije u kojoj su ubijena dvojica militanata Islamske države.

Nakon operacije su na mjestu događaja pronađena i oduzeta četiri kalašnjikova, oprema za pravljenje bombi, ali i policijska odjeća.

Eric Van Der Sypt, zvaničnik u tužilaštva, je izjavio da je istraga pokazala da su ti ljudi imali namjeru da ubiju nekoliko policajaca na ulici i u policijskoj stanici. Trinaest osoba je uhapšeno, ali će biti procesuirani samo njih pet. Belgija će također tražiti izručenje dvojice osumnjičenih u Francusku.

U petak je belgijska vlada najavila nove mjere za rješavanje problema zbog terorizma.

To uključuje ograničavanje putovanja u inozemstvo zbog terorističkih aktivnosti i proširenje liste situacija u kojima belgijsko državljanstvo može biti oduzeto državljanima koji predstavljaju opasnost zbog pripadnosti militantnim grupama.

I Francuska je podigla pripravnost na najviši mogući nivo, a vojska i policija čuvaju objekte širom grada.

Dvanaest osumnjičenih za pomaganje braći Koachi koij su ubili 12 osoba u Parizu su zadržani u policiji, a ispituju se zbog moguće logističke podrške ubicama. Policija vrši pretrese u pet gradova, a Francuska je i dalje na najvišem nivou pripravnosti. Oko 120.000 policajaca i vojnika su mobilizirani širom zemlje.

Incidenti u Francuskoj i Belgiji su imali širi utjecaj na evropske susjede.

Španija je pokrenula istragu o posjeti Amedyja Coulibalyja Madridu samo nekoliko dana prije napada u Parizu.

Policija u Njemačkoj je također uhapsila dvojicu muškaraca. Jedan od muškaraca je bio osumnjičen za vođenje ekstremističkih grupa turskih i ruskih državljana.

Policija je saopćila da je grupa pripremala ozbiljan čin nasilja u Siriji, ali da nije bilo naznaka da je grupa planirala napade unutar Njemačke.