{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropa u stanju visoke pripravnosti zbog terorističkih napada

17.1.2015. u 08:17
9
Evropa u stanju visoke pripravnosti zbog terorističkih napada
9
Evropa u stanju visoke pripravnosti zbog terorističkih napada
Foto: AFP
Evropa je u stanju pripravnosti, provode se antiterorističke racije i hapšenja islamističkih militanata. Više od 20 osoba je uhapšeno u Belgiji, Francuskoj i Njemačkoj, a i Belgijanci, kao i Francuzi raspoređuju policijske trupe po gradovima.
Sigurnost je pojačana u nekoliko zemalja nakon što je u Parizu ubijeno 17 osoba. Najveća zabrinutost postoji zbog povratka mladih Evropljana koji su otišli da se bore na strani militanata sa Bliskog istoka.

Belgija je u visokom stanju pripravnosti nakon antiterorističke akcije u kojoj su ubijena dvojica militanata Islamske države.

Nakon operacije su na mjestu događaja pronađena i oduzeta četiri kalašnjikova, oprema za pravljenje bombi, ali i policijska odjeća.

Eric Van Der Sypt, zvaničnik u tužilaštva, je izjavio da je istraga pokazala da su ti ljudi imali namjeru da ubiju nekoliko policajaca na ulici i u policijskoj stanici. Trinaest osoba je uhapšeno, ali će biti procesuirani samo njih pet. Belgija će također tražiti izručenje dvojice osumnjičenih u Francusku.

U petak je belgijska vlada najavila nove mjere za rješavanje problema zbog terorizma.

To uključuje ograničavanje putovanja u inozemstvo zbog terorističkih aktivnosti i proširenje liste situacija u kojima belgijsko državljanstvo može biti oduzeto državljanima koji predstavljaju opasnost zbog pripadnosti militantnim grupama.

I Francuska je podigla pripravnost na najviši mogući nivo, a vojska i policija čuvaju objekte širom grada.

Dvanaest osumnjičenih za pomaganje braći Koachi koij su ubili 12 osoba u Parizu su zadržani u policiji, a ispituju se zbog moguće logističke podrške ubicama. Policija vrši pretrese u pet gradova, a Francuska je i dalje na najvišem nivou pripravnosti. Oko 120.000 policajaca i vojnika su mobilizirani širom zemlje.

Incidenti u Francuskoj i Belgiji su imali širi utjecaj na evropske susjede.

Španija je pokrenula istragu o posjeti Amedyja Coulibalyja Madridu samo nekoliko dana prije napada u Parizu.

Policija u Njemačkoj je također uhapsila dvojicu muškaraca. Jedan od muškaraca je bio osumnjičen za vođenje ekstremističkih grupa turskih i ruskih državljana.

Policija je saopćila da je grupa pripremala ozbiljan čin nasilja u Siriji, ali da nije bilo naznaka da je grupa planirala napade unutar Njemačke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: