Svijet
27

Evropa šokirana: Britanska "politička luda" Boris Johnson izabran za ministra vanjskih poslova

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuske kolege nazvale su ga lažljivcem, a u evropskim novinama opisuju ga kao "političku ludu", no to nije spriječilo Theresu May da Borisa Johnsona, šefa kampanje za Brexit, imenuje za ministra vanjskih poslova Velike Britanije.

Nova premijerka napravila je šokantni potez i imenovala ekscentričnog bivšeg gradonačelnika Londona, koji je prema pisanju britanskih medija poznat po budalaštinama o gafovima, za diplomatu koji voditi Veliku Britaniju u njenom izlasku iz EU.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault kazao je kako da je Johnson "mnogo lagao" tokom kampanje za Brexit te je istakao kako njegovo imenovanje "pokazuje da je britanska politika u krizi nakon referenduma". Dodao je kako ga ne brine to što će raditi sa Johnsonom ali je podvukao kako treba "čistog, kredibilnog i pouzdanog partnera.

Glasnogovornik Evropskog parlamenta Martin Schulz također je "udario" po Mayinom novom kabinetu kazavši kako je zasnovan na rješavanju internih podijeljenosti političkih stranaka nego na nacionalnom interesu.

Neprijateljsko raspoloženje prema Johnsona je široko rasprostranjeno Evropom jer je nedavno i poredio ciljeve EU s onima koje je imao Adolf Hitler. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier kazao je prije ove informacije da je bijesan na britanske neodgovorne političare koji su gurnuli Britaniju u Brexit, a potom su izašli, odbili preuzeti odgovornost i otišli igrati kriket.

Zamjenik predsjednika njemačkih Socijaldemokrata Ralf Stegner kazao je kako Johnson nije poznat po svojim diplomatskim vještinama i poželio sreću Britaniji s takvom osobom u pregovorima.

SAD, Latvija, Estoniaj i Norveška saopćili su da se raduju saradnji s njim, dok je glasnogovornik Rusije kazao da se nada da će težina njegove pozicije utjecati na to da koristi drugačiju retoriku koja je više diplomatske naravi.

Mediji su ga "razapeli" oslovljavajući ga kao političku ludu, kraljem grešaka i sl, dok su neki smatrali da je ovo imenovanja šala i da nije istinito.