Svijet
3

Juncker: Boris Johnson i Nigel Farage su tužni heroji Brexita

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Šef Evropske komisije Jean Claude Juncker oštro je danas kritikovao političare Nigela Faragea i Borisa Johnsona kao "tužne heroje Brexita", koji su odustali od rukovođenja Britanijom kroz proces istupanja iz EU, za koji su se zalagali.

"Jučerašnji heroji Brexita su tužni heroji danas. Oni koji su doprinijeli ovoj situaciji u Britaniji su podnijeli ostavke, Johnson i Farage i ostali", rekao je Juncker na sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Juncker je dodao da "patriote ne podnose ostavke kada situacija postane teška, nego ostaju".

Juncker je izvijestio Evropski parlament o rezultatima historijskog samita EU prošle sedmice, na kojem je britanski premijer David Cameron obavijestio svoje kolege o rezultatima referenduma u Britaniji.

Johnson se povukao iz trke za nasljednika Camerona na premijerskoj funkciji, a Farage je objavio da se povlači sa položaja lidera evropskeptične Britanske stranke za nezavisnost.

Juncker je kritikovao i one koji su vodili kampanju za izlazak Britanije iz EU, a sada ne znaju šta dalje da rade. Zvanični London odugovlači sa aktiviranjem procesa formalnog istupanja iz Unije.

"Umjesto da naprave plan, oni bježe sa broda", rekao je Juncker.