Svijet
0

Evropa počela evakuaciju svojih državljana iz Japana

FENA
Evropske zemlje počele su u utorak evakuaciju svojih državljana iz Japana.

Francuska vlada je pozvala nacionalnog avioprijevoznika "Air France" da osigura dodatne letove za povratak francuskih državljana kućama, a premijer Francois Fillon rekao je u parlamentu "sugerirali smo našim državljanima koji nisu obavezni da ostanu u Tokiju da se vrate u Francusku ili da odmah krenu na jug Japana“.

"Vlada je zatražila od 'Air Francea' da mobilizira avione i hitno odgovori na potrebe naših građana", precizirao je Fillon.

Francuski radio Radio France saopćio je da će što je moguće prije evakuirati skoro cjelokupno osoblje iz Japana.

Pet reportera i dvojica tehničara će biti vraćeni kućama, a stalni dopisnik u Tokiju, slobodni novinar, ostat će iako je Radio France rekao da će pomoći i njemu ako poželi i on da se vrati kući.

Jedan novinar će također ostati u Saporu, na sjeveru Japana.

Vojska Češke je saopćila da šalje kasnije danas dva aviona koji treba da evakuiraju članove čuvenog Češkog filharmonijskog orkestra.

"Pripremamo sve što je potrebno za polijetanje dva aviona koji treba da vrate češke državljane, a među njima i članove orkestra", saopćila je glasnogovornica oružanih snaga.

Francuska agencija AFP prenijela je i da su Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Makedonija pozvale danas svoje građane da napuste Japan i upozorile svoje državljane da ne putuju u Japan.

"Nakon pogoršanja situacije u Japanu izazvanom prirodnim katastrofama i eksplozijom u nuklearnoj centrali Fukushima", ministarstvo vanjskih poslova Srbije preporučilo je svojim građanima da ne putuju u Japan u narednom periodu.

Ministarstvo je pozvalo oko 100 Srba koji žive u Japanu da ili napuste zemlju ili se evakuiraju u manje opasne zone, prenosi AFP.

BiH je također pozvala oko 100 svojih državljana, a Hrvatska oko 40 da se jave svojim ambasadama, a Makedonija je pozvala oko 30 svojih državljana da napuste Japan i upozorila da se tamo ne putuje, također prenosi francuska agencija.